Actualitate

(FOTO) Fenomen periculos la final de aprilie. A căzut brumă în satele de munte

Sursa fb/ Viorel Daniel Bănică

A fost o noapte extrem de rece în județul Buzău. În multe zone, mercurul din termometre a scăzut până spre zero grade Celsius, sau chiar mai jos.

Potrivit meteorologilor, cel mai frig a fost la Pătârlagele, unde s-au înregistrat minus 0,9 grade Celsius. La Bisoca termometrele au arătat 1,7 grade, iar în municipiul Buzău minima nopții a fost de doar 2,8 grade Celsius. Ceva mai bine a fost în zona municipiului Râmnicu Sărat, + 3,9 grade.

Cum temperaturile au fost extrem de scăzute, în satele de munte a căzut brumă. La Lopătari, de exemplu, imaginile surprinse de Viorel Bănică arată un strat destul de gros de brumă, o situație care îngrijorează proprietarii de pomi fructiferi. Oamenii se tem că frigul și bruma își vor pune amprenta asupra pomilor înfloriți și nu vor mai avea ce culege anul acesta.

Vremea nu s-a încălzit prea mult nici în primele ore ale zilei. La ora11:00, la Bisoca erau 6 grade, iar în municipiul Buzău, 12 grade.

De altfel, meteorologii prognozează temperaturi scăzute astăzi, dar și la noapte. Până mâine la ora 10:00 este în vigoare o informare de vreme rece, brumă și vânt.

“Vremea va fi rece pentru această perioadă din an. Local se va produce brumă și vor fi temperaturi minime în general între -4 și 0 grade, în noaptea de joi spre vineri în regiunile intracarpatice, în nordul Olteniei și al Munteniei și izolat în rest, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă îndeosebi în zonele depresionare din centru și nord-est. Temporar vântul va avea intensificări în estul și sud-estul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h. În zona montană înaltă, îndeosebi în Carpații Meridionali și de Curbură, rafalele vor depăși 70…80 km/h”, anunță ANM.

Sâmbătă după amiază și duminică, însă, temperaturile vor crește. Vremea va fi în general însorită iar valorile maxime vor fi de 19-20 de grade Celsius pe timpul zilei, și 6-8 grade noaptea.