Mai multe piese cu o însemnătate istorică deosebită, cu o vechime de sute de ani, aflate în colecțiile Muzeului Județean Buzău, vor lipsi, pentru o bună perioadă, din sălile de expoziție. Obiectele au fost scoase din săli și trimise în laborator pentru a fi restaurate.
Este vorba despre obiecte din lemn care aveau nevoie să treacă printr-o astfel de acțiune, pentru a se menține în stare perfectă. Însă, cum Muzeul Județean Buzău nu dispune de experți în restaurarea bunurilor din lemn, exponatele au fost atent împachetate și transportate la Suceava, în Laboratorul Zonal de Restaurare.
“Această acțiune face parte dinntr un program mai amplu inițiat în 2019, un program de restaurare a bunurilor de patrimoniu, în primul rând de mari dimensiuni, în al doilea rând a bunurilor pentru care Muzeul Județean Buzău nu are experți în restaurare, în special sunt obiecte din lemn, ori noi nu avem restaurator pe lemn dar nici laboratoare atât de încăpătoare care să preia aceste obiecte. De-a lungul timpului, de când am început acest program, au fost “recuperate” obiecte precum porțile Mănăstirii Bradu, biroul de sec XIX care se află în sala dedicată istoriei Buzăului începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea până în prezent, jilțul din lemn de abanos care a aparținut omului politic Alexandru Marghiloman”, a declarat, pentru ȘansaNews, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
Printre comorile care au fost trimise la restaurare se află o coloană din lemn, decorată în stil brâncovenesc, ce provine de la fosta mănăstire Berca, o adevărată capodoperă. De asemenea, experții din Suceava vor îngriji cu mare atenție și două piese de mobilier ce au aparținut marelui poet buzoian Vasile Voiculescu.
“Obiectele, cu o însemnătate istorică deosebită în cadrul colecțiilor noastre, sunt:
coloana cu capitel din lemn, sculptat și poleit, decorată în stil brâncovenesc, cu frunze de acant și vreji de viță de vie, ce provine de la biserica fostei mănăstiri Berca, ctitorie din anul 1694 a marelui stolnic Mihalcea Cândescu;
statuia “Tânăr maur gondolier”, sculptată în stil venețian, cu decorație policromă, și două piese de mobilier din lemn”, se arată într-o postare pe Facebook a Muzeului Județean Buzău.
Piesele respective vor lipsi ceva vreme din sălile Muzeului Județean Buzău. Experții vor trebui să le analizeze cu atenție, să stabilească de ce intervenții au nevoie și abia apoi să se apuce de treabă. Responsabilii instituției din Buzău speră ca cel târziu în prima parte a a anului viitor, cele 4 obiecte să fie reintroduse în expozițiile muzeului.
“Este o muncă de durată, pentru că presupune etape de analiză, etape de diagnostic, după care intervenții și finisaje. Am discutat și cu colegii de la laboratorul din Suceava și sperăm ca undeva către sfârșitul acestui an, cel târziu prima jumătate a anului viitor, aceste obiecte să se reîntoarcă în Muzeul Județean Buzău. Ca idee de termen, gândiți-vă că porțile Mănăstirii Bradu au intrat în process de restaurare în 2019 și au fost gata și aduse înapoi peste mai bine de 2 ani.”
Adaugă comentarii