Actualitate

(Foto) Piloți, „aruncați” într-un morman de mărăcini. Ce s-a întâmplat la Boboc

Este cunoscută drept ziua ”simpliștilor”, însă este de fapt cea mai grea zi pentru un pilot. Este de fapt momentul în care începe cu adevărat cariera în aer. Este momentul primului zbor în simplă comandă.

Trei dintre tinerii care se pregătesc la Baza Aeriană Boboc au trecut ieri, 12 mai, prin emoțiile unui început de drum care să-i ducă la cele mai mari înălțimi.

 ”Astăzi pe aerodromul Bazei Aeriene Boboc a fost ziua “simpliștilor”! Deși misiunea nu a fost deloc simplă- pe cum îi este denumirea tradițională ,sublocotenenții Cezar Săbiuță, Gabriel Clopoțel și Mihai Antonescu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor instructorilor , dar și a celor personale. Aceștia au executat primul zbor în simplă comandă pe aeronava IAR99 Standard, fiind așteptați cu emoții la sol de colegi, tehnici și instructorii de zbor”, au scris pe Facebook, reprezentanții Bazei Aeriene Boboc.

După aterizare, aceștia au primit și botezul piloților, în aplauzele întregii escadrile. Mai exact, rând pe rând, cei trei tineri au fost aruncați într-un morman de mărăcini.

Obiceiul este unul extrem de vechi, având origini în perioada celui de Al doilea Război Mondial. Practic prin acest moment, colegii îi arată pilotului aflat la primul zbor cât de rău, înțepător, poate să fie la sol, îndemnându-l să rămână cât mai mult timp în aer.

”Asta să fie cea mai mare durere pe care o simte un pilot în urma unui zbor”, ar mai fi o altă explicația a simbolisticii acestei tradiții care este respectată la Boboc de zeci de ani.

Potrivit tradiției, obiceiul este păstrat atât în cazul fetelor cât și în cazul băieților. Iată aici imagini de la ”botezul” unei tinere care a executat primul său zbor anul trecut.