Elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian” Buzău au primit, recent, o provocare inedită din partea conducerii Muzeului Județean. Tinerilor li s-a făcut o propunere extrem de tentantă, cu care au fost de acord imediat: și anume, să realizeze o piesă care să redea întocmai fildeșul de mamut descoperit la Săpoca, la jumătatea lunii ianuarie, o piesă unică în sud-estul țării.
Colțul de mamut, ce s-a stabilit că provine de la un exemplar de mamut lânos, un animal de mari dimensiuni, din Pleistocenul târziu, a fost scos dintr-o ravenă din Săpoca, în ianuarie. Localnicul care l-a găsit a anunțat reprezentanții Muzeului Județean și, după intervenții care au necesitat atenție sporită, piesa cu dimensiuni de peste 1 m a fost scoasă la suprafață. Fildeșul a fost supus unor tratamente speciale, pentru a putea fi conservat și expus la sediul Muzeului Județean.
“Adus la muzeu obiectul a fost introdus imediat în carantină, au fost aplicate măsuri de conservare primară și a intrat în atenția cercetătorilor din cadrul Universității din București.
Și pentru că patrimoniul capătă valoare atunci când este comunicat public, lucrurile au continuat să evolueze. După curațarea fizică și chimică au urmat tratamentele de stabilizare și consolidare care au durat mai multe săptămâni. Imediat cum a fost posibil am demarat procedeul de realizare a unui suport pe care să fie expus exemplarul de mari dimensiuni și cu o greutate apreciabilă”, transmite directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
În paralel, conducerea instituției de cultură a decis să propună tinerilor de la Liceul de Arte să realizeze o replică a acestei piese originale, care, la rândul ei, să fie prezentată publicului.
“Următorul pas a fost acela de a lansa o provocare talentaților elevi de la Liceul de Arte ”Margareta Sterian” Buzău pentru a realiza o replică 1:1 a fabuloasei descoperiri de la Săpoca. Și, surpriză: au acceptat! Astfel, de mai multe săptămâni, o grupă coordonată de profesorul Ciprian Dominoschi are în studiu și lucrează la … fildeșul de la Săpoca, în cadrul programului ”ArtCreator”.”
Replica realizată de liceeni va fi expusă la Muzeul Județean, astfel încât vizitatorii să o poată admira și să facă fotografii.
“Realizăm o replică la scară de 1:1 pentru ca toți doritorii să se poată imortaliza cu ea în fotografii, în special cu ocazia Nopții Muzeelor/2025, dar și pentru a o folosi ca obiect de studiu pentru grupa de elevi ce o realizează. Mai mult, deja sunt în lucru diferite suveniruri tematice pe care sperăm să le lansăm în magazinele muzeului nostru tot pe 17 mai. Pe viitor avem în vedere realizarea unei expoziții cu astfel de replici în Muzeul Mobil în vederea valorificării colecției de paleofaună a Muzeului Județean Buzău, colecție care s-a îmbogățit substanțial în ultimii 3-4 ani”, a declarat directorul Daniel Costache.
Piesa originală și replica vor fi prezentate publicului cu ocazia Nopții Muzeelor Europene (17 mai 2025).








Adaugă comentarii