Actualitate

(Foto) Teroare la Bisoca, din cauza urșilor. Primarul Stemate: “Sunt foarte mulți, atacă noaptea, iar ziua apar pe drumul comunal”

Localnicii din satele comunei Bisoca trăiesc, din nou, sub teroarea urșilor. De la finele săptămânii trecute, n-a fost noapte în care sălbăticiunile să nu coboare în mijlocul satului. Urșii au intrat în gospodăriile oamenilor, în căutare de hrană, și au ucis porci și găini. Numai în ultimele două săptămâni au fost înregistrate peste 15 atacuri pe timpul nopții. Nici ziua localnicii nu au liniște pentru că întâlnesc urșii chiar pe drumurile comunale.

“Am avut în ultimele două săptămâni mai multe atacuri, peste 15. Au atacat gospodării, în special porci și păsări. La ora 8.30 dimineața, ieri, un cadru didactic mergea pe un drum comunal și s-a întâlnit cu ursul, când se îndrepta spre școală. Copiii sunt terorizați. Nu este unul, sunt câte două-trei atacuri în locuri diferite, la distanțe de 7-8 kilometri”, spune primarul Florin Stemate.

Situația s-a agravat săptămâna aceasta. Cel mai recent atac a fost dat noaptea trecută, când un porc din gospodăria unui localnic a fost sfâșiat de urs. Animalul a scăpat cu viață, dar are răni foarte grave.

Sursa foto Fb/ Ionasc George

Imediat după atac, echipe formate din reprezentanți ai AJVPS, Jandarmeriei și Primăriei Bisoca au mers în zona în care a coborât ursul. Ore întregi, până dimineață, au rămas la fața locului pentru a fi siguri că fiara nu se întoarce. Autoritățile cred că, cel mai probabil, atacurile din  ultimele 3 nopți au fost date de același urs. Ar putea fi vorba despre un animal care ar mai fi atacat și în alți ani și s-a învățat că găsește mereu hrană pe lângă casele oamenilor.

“În baza apelurilor la 112, intervenim la fiecare acțiune cu personalul salariat, așa cum prevede contractul de intervenție rapidă. Inclusiv aseară am avut paznic de vânătoare care a mers și a monitorizat situația, alături de Jandarmerie. Au fost la fața locului până la 5:00 dimineața, de aseară de la 23:00. A fost un atac la o gospodărie, un porc atacat. Cu o noapte în urmă a fost alt atac, atunci a fost vorba de găini atacate, omorâte, de același urs, foarte probabil, din ce știm noi, din ce am constatat. O să ne întâlnim la fiecare comisie, la fiecare apel de 112, suntem obligați să fim prezenți acolo în baza contractului, noi, Jandarmeria, medicul veterinar și primarul sau viceprimarul, care este și președintele comisiei.”

La Bisoca, în fiecare an au loc astfel de atacuri. Oamenii au ajuns să se teamă pentru propriile vieți, pentru că sălbăticiunile apar foarte aproape de sat chiar și la miezul zilei. Autoritățile cunosc situația. Zilele acestea, sunt organizate acțiuni ample în comună în vederea prinderii unui urs foarte periculos din zonă, pentru care s-a obținut aviz pentru recoltare. Problema este că termenul până când ursul poate fi împușcat expiră la finele săptămânii.

“Avem de recoltat un urs reprezentând cod de prevenție, repartizată prin Ordin ministerial pe raza UAT Bisoca și, ca gestionar, suntem obligați să avem contractul de intervenție rapidă, încheiat în baza OUG 81, contract care există între noi și UAT Bisoca. Avem obținută inclusiv autorizația de mediu și aceasta este valabilă până vineri, când trebuie să recoltăm ursul, urs care a fost monitorizat, unul din urși de fapt, pentru că sunt mai mulți urși problemă acolo, dar dintre cei monitorizați, trebuie să recoltăm unul până la finalul săptămânii”, a precizat Dragoș Ștefănescu, directorul AJVPS Buzău.