Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

(FOTO) Universitatea de vară de la Rm. Sărat, la o nouă ediție. Tema principală: viața de zi cu zi din perioada comunismului

S-a dat startul celei de-a XV-a ediții a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat. Este vorba despre amplul proiect destinat studierii sistemului represiv comunist.

De astăzi și până la finele săptămânii, 20 de studenți vor participa la 11 workshop-uri, la proiecții de film, vernisaje și vizite la diverse obiective din Buzău și Vrancea. Tinerii și lectorii implicați în derularea Universității de Vară vor dezbate teme diverse ce au în prim plan traiul din perioada comunistă. Un alt subiect abordat zilele acestea va fi legat de modul în care s-a desfășurat procesul torționarului Alexandru Vișinescu, condamnat la 20 de ani închisoare pentru crime împotriva umanității comise în timpul comunismului.

“În intervalul 21 – 25 august, 20 de studenți vor participa la 11 workshop-uri, la proiecții de film, vernisaje și vizite la obiectivele istorico-memoriale din județele Buzău și Vrancea. Alături de lectorii prezenți în cadrul Universității de Vară, cei 20 de participanți, studente și studenți, vor dezbate teme precum: Practici și strategii ale supraviețuirii cotidiene în totalitarismul ceaușist; Măștile cotidianului comunist. Conformism și adaptare în timpul regimului Ceaușescu; Cuplu și locuire în România comunistă; Justiția penală de tranziție din România postcomunistă: procesul torționarului Alexandru Vișinescu; Doi dictatori. Propagandă și iconografie; Viața studențească în comunismul românesc; Școala în comunism, incubator pentru puii de „om nou”; Reprezentarea „dușmanului de clasă” în propaganda vizuală din perioada RPR; Secvențe din fostele Cămine-spital ale României comuniste; Secvențe din cotidianul comunist – capturi de peliculă”, se arată într-un comunicat de presă remis de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Deschiderea oficială a Universității de Vară de la Rm. Sărat a avut loc duminică, în prezența studenților care participă la ediția de anul acesta, a partenerilor IICCMER și a autorităților publice locale și centrale. Prezent la eveniment a fost și prefectul de Buzău, Daniel Țiclea.

“A fost o onoare să particip, duminică, la deschiderea celei de-a XV-a ediții a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, eveniment organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului ce aduce în prim-plan o temă de o importanță covârșitoare: ‘Viața Cotidiană în Perioada Comunismului’, un bun prilej de a privi retrospectiv asupra modului în care oamenii au trăit și au interacționat într-un regim care a schimbat fundamental cursul societății noastre. Viața de zi cu zi în comunism a fost un tablou complex, alcătuit din nuanțe întunecate, un amalgam de restricții și confruntări.”

Regimul comunist a avut un impact major asupra vieții românilor, așa că este extrem de important ca tinerii să înțeleagă ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă pentru a fi evitate erorile comise atunci.

“Regimul comunist a manipulat nu doar viața cotidiană, ci și cultura și literatura, în încercarea de a-și consolida puterea. În această situație au ajuns până și Mihai Eminescu și a sa operă. Mihai Eminescu nu a fost interzis în comunism, dar opera sa a fost atent “aranjată” de regim, fiind distorsionată pentru a servi intereselor propagandei comuniste. Într-un astfel de context, Școala de Vară de la Râmnicu Sărat este extrem de importantă pentru că aduce în lumină nu doar trecutul, ci și importanța de a înțelege ce a fost atunci, pentru a nu repeta niciodată asemenea erori, pentru a nu mai ajunge vreodată într-o asemenea situație. Este esențial să ne deschidem mințile și inimile pentru a înțelege mai bine de unde venim, dar mai ales încotro ne îndreptăm ca societate!”, scrie prefectul Daniel Țiclea pe Facebook.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian