Actualitate

(FOTO & VIDEO) Militarii Diviziei 2 ”Getica”, urmașii Armatei a II-a, omagiu pentru mareșalul Alexandru Averescu

sursa foto: Divizia 2 Infanterie ”Getica”

Amplă ceremonie militară la Mausoleul Eroilor Neamului de la Mărăști, Vrancea, organizată cu prilejul aniversării a 165 de ani de la nașterea mareșalului Alexandru Averescu, cel care a condus la victorie soldații români pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. La ceremonie au participat reprezentanți ai Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău și ai Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” din Focșani, membri ai Fundației „Mareșal Alexandru Averescu”, militari și autorități locale și județene din Vrancea și Buzău.

Ridicat pe locul în care în iulie 1917 a avut loc una din cele mai mari bătălii din primul război mondial, câștigată de Armata Română, Mausoleul de la Mărăști adăpostește osemintele a peste 5000 de soldați, precum și pe cele ale mareșalului Averescu.

”Astăzi, 9 martie, Fundația „Mareșal Alexandru Averescu”, comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Comenduirea Garnizoanei și Cercul Militar Buzău au omagiat, printr-o ceremonie militară și religioasă, organizată la Mausoleul Mărăști, 165 de ani de la nașterea Mareșalului Alexandru Averescu. Mausoleul este poziționat pe locul în care, între 9-17 iulie 1917, s-a desfășurat una din marile bătălii ale Primului Război Mondial, iar la subsol se află criptele în care sunt depuse osemintele militarilor români, printre care este depus și sarcofagul mareșalului Alexandru Averescu, figură emblematică a istoriei noastre recente”, au transmis reprezentanții Diviziei 2 Infanterie Getica.

Divizia 2 Infanterie „Getica” este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Armatei a II-a, astfel că mareșalul Averescu este direct legat de istoria marii unități din Buzău. Despre parcursul Diviziei de la momentul Primului Război Mondial până în prezent a vorbit generalul de brigadă Ilie Marian Dragomir, locțiitor al comandantului Diviziei 2 Infanterie ”Getica”.