Cum ar fi ca un robot social să conecteze membrii unui familii care nevoiți să trăiască în colțuri diferite ale lumii? Ogmios Z42 chiar face asta. El reușește să interconecteze o mamă cu fiica ei, pătrunzând în viața familiei dispersate geografic. Cel puțin așa se întâmplă în spectacolul de teatru „2032 SMART-FAMILY”, o piesă telematică ce se desfășoară simultan în România, mai exact la Teatrul „George Ciprian” din Buzău, și în Italia, cu actori și public în ambele țări.
Premiera va avea loc pe 9 noiembrie la ora 20:00, iar spectacolul va fi transmis în același timp în toată lumea prin livestreaming,cu subtitrări în limba engleză, pe YouTube și pe website-ul Festivalului Național de Teatru. Piesa explorează, pe scurt, o temă extrem de actuală, cea a migrației, cu toate implicațiile ei, cum ar fi faptul că în urmă rămân familii măcinate de dor. Producția ce va avea premiera la Buzău face parte din proiectul „Tele-Encounters: Beyond theHuman”, co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău.
Ogmios Z42 uimește prin acuratețea prin care vorbește, el luând viață chiar în cadrul
atelierelor creative pentru adulți și copii din România, Spania și Italia. Azi, în cadrul unui eveniment de prezentare a spectacolului ce va urma săptămâna viitoare, robotul a ținut să le mulțumească invitaților și întregii echipe pentru proiectul la care lucrează împreună și a reușit să stârnească un val de simpatie în rândul celor prezenți.
Piesa pleacă de la premisa că, în 2032, roboții vor fi peste tot. Îi vom putea găsi în birouri, magazine, restaurante, hoteluri, spitale și la teatru. Ne vor distra, dar ne vor și ajuta. Vor avea grijă de noi, vor fi prezenți oricând vom avea nevoie de ei. În 2032 este posibil să avem chiar și Ogmios Z42 acasă. Spectacolul de teatru telematic „2032 SMART-FAMILY” spune o poveste despre părinți, copii și tehnologia care îi conectează în viitorul apropiat și probabil.
Laura Mihalcea, o profesoară pensionară, locuiește singură în România. Singura ei fiică, Virginia, a emigrat în Italia, unde și-a format o familie. După ce Laura are un atac de cord, Virginia îi cumpără un robot social și conectează cele două locuințe ale lor, situate la mii de kilometri distanță, printr-un sistem inteligent de videoconferință. Acesta este scenariul de bază, de la care pleacă întreaga poveste țesută și în jurul căreia se va dezvolta spectacolul.
Potrivit organizatorilor, intrarea va fi GRATUITĂ în ambele țări la toate reprezentațiile, dar accesul în sala de spectacole se va face în baza unei rezervări. Pentru a rezerva locuri în Buzău, poate fi folosit sistemul de bilete online al Teatrului „George Ciprian”.
Distribuția românească este formată din Aura Călărașu (personajul Laura Mihalcea) și Smaranda Găbudeanu (actrița care îl controlează pe Ogmios Z42 în timp real), în timp ce distribuția italiană îi reunește pe Monica Buzoianu (Virginia Visconti, fiica Laurei), Francesca Fatichenti (Amalia) și Giovanni Longhin (Lorenzo Visconti, soțul Virginiei).
Piesa va avea, în total, 9 reprezentații, în perioada noiembrie-decembrie, astfel:
- miercuri, 9 noiembrie, ora 20:00 (cu public fizic în sală; transmis prin livestreaming în cadrul Festivalului Național de Teatru) – SOLD OUT
- joi, 10 noiembrie, ora 11:30
- joi, 10 noiembrie, ora 20:00 – SOLD OUT
- luni, 5 decembrie, ora 11:30
- luni, 5 decembrie, ora 20:00
- marți, 6 decembrie, ora 20:00
- miercuri, 14 decembrie, ora 11:30
- miercuri, 14 decembrie, ora 20:00
- joi, 15 decembrie, ora 21:00
Adaugă comentarii