Actualitate

(FOTO&VIDEO) Fă cunoștință cu robotul care te poate salva în caz de incendiu. Dotările lui sunt venite direct din viitor

ISU Buzău a adus astăzi în fața publicului tehnologia viitorului, în cadrul unor exerciții tactice desfășurate la Berca.

Conform planificării aprobate de eșaloanele superioare ale ISU, patru situații tactice complexe, având în prim-plan canicula, au avut loc pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unor situații de urgență, verificarea viabilității personalului și verificarea planurilor de colaborare între structurile de intervenție. Un antrenament standard și binevenit, dar care au adus și o surpriză.

Roboții viitorului, care aparțin IGSU, au fost surpriza exercițiilor tactice, aceștia având rolul de a-i ajuta pe pompierii care intervin în situații limită. Pompierii beneficiază de o tehnologie avansată, astfel că, pe lângă echiparea cu tun special pentru stingerea incendiilor, roboții pot interveni și pentru alte misiuni în care există un pericol real pentru viața pompierilor.

Roboții au atribuții extrem de diverse și pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului, de observare și iluminare a zonelor de acțiune. Roboții viitorului, care însă au început să apară și în prezent, pot transporta echipamente și chiar persoane rănite, pot analiza mediul afectat cu ajutorul senzorilor și pot transmite informații despre acesta către un monitor. Imaginile pot fi colectate și transmise atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Ei pot, de asemenea, să detecteze inclusiv elemente chimice și nucleare. Unii dintre roboți au chiar opțiunea de a sparge ziduri sau a le împinge pentru a scoate victimele.

Robotul ajutor de pompier se manevrează extrem de ușor, cu ajutorul unui joystick, iar acțiunile sale pot fi comandate inclusiv de la mare distanță. Unii dintre roboți au propulsie electrică, iar alții termică. Pot fi comandați până la o distanță de doi kilometri și au o autonomie de aproape 14 ore, în cazul celor electrici.

Concret, aceștia sunt roboții care vor reuși să intre în clădirile unde riscul de prăbușire, de pildă, este mult prea mare pentru ca pompierii să pătrundă.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a achiziționat patru autospeciale noi care sunt dotate fiecare cu câte patru roboți, aceștia fiind trimiși, în funcție de nevoile autorităților, în toată țara. Până la acest moment, Buzăul nu a avut nevoie de prezența roboților la o misiune reală, însă aceștia au avut o primă intervenție la București.
Etichete