Actualitate

(FOTO&VIDEO) Protest la Casa de Asigurări de Sănătate. Reacția pacienților, care au stat două ore în curte

Au fost proteste, astăzi, la casele de asigurări de sănătate din întreaga țară. Angajații au întrerupt timp de două ore, perioadă în care activitățile de lucru cu publicul au fost suspendate. Și, la fel ca în toată țara, și angajații CJAS Buzău au luat parte la acțiunea de protest. Salariații instituției au oprit lucrul, între orele 10.00 – 12.00, și au stat în curtea instituției.

Nemulțumirile angajaților CJAS vizează în primul rând salariile, care nu au mai crescut de 7 ani, dar se referă și la numărul insuficient de salariații, ceea ce face ca personalul să fie suprasolicitat și să aibă un volum de muncă foarte mare.

Pe perioada protestului, asigurații buzoieni care au ajuns cu treabă la CJAS au fost nevoiți să aștepte în curtea instituției. Oamenii au privit protestul, spunând însă că nu înțeleg rolul acestei greve.

Sindicaliștii au solicitat soluționarea revendicărilor, atrăgând atenția că orice întârziere va avea consecințe, respectiv:

• Nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă, etc., şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală.

• Serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate.

• Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

”Lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnizorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

Etichete