Actualitate

Fructe și legume cu pesticide, înghețată cu oxid de etilenă și ceaiuri cu larve! Asta au găsit inspectorii DSV în magazinele din Buzău

Șase alerte alimentare și notificări care au vizat existenta unor alimente periculoase pe rafturilor magazinelor și zeci de controale finalizate cu sancțiuni și avertismente. Este pe scurt activitatea inspectorilor Direcției Sanitar Veterinare din luna ianuarie care, din nefericire, a scos la iveală, pe de o parte, faptul că patronii nu respectă legislația privind siguranța alimentară, iar pe de alta, că se întâmplă tot mai des ca în magazine să ajungă produse extrem de periculoase pentru sănătatea oamenilor.

În total, este vorba despre sute de kilograme de fructe și legume care au avut un conținut peste limită de pesticide dar și alimente în care au fost identificate corpuri străine, cum ar fi ceaiuri cu larve. Ultima alertă alimentară primită de inspectorii DSV și care este în curs de soluționare vizează existența pe rafturile magazinelor din Buzău mai multor sortimente de înghețată cu oxid de etilenă, de asemenea o substanță periculoasă.

Iată lista alertelor alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje. Produsele vizate de aceste alerte au fost comercializate în Carrefour și magazinele Artima, potrivit informațiilor DSV.

alerta în desfășurare
  •  1. Portocale origine Egipt cu pericol identificat depășire limite pesticide  – la Buzău a fost comercializată întreaga cantitate intrată, respectiv  223 kg
  • 2. Biscuiți digestivi cu ovăz pachete 410g cu pericol identificat  – suspiciune corp străin – la Buzău intrate 30 pachete, comercializate 20, retrase de la comercializare 10 bucăți
  •  3. Roșii origine Turcia cu pericol identificat – depășire limita pesticide. La Buzău intrate 268,8 kg – retrase de la comercializare toate cele 268,8 kg
  •  4. Sortimente de șerbet cu lămâie, înghețată cu ciocolata, înghețată vanilie și fructe exotice, înghețată vanilie – alertă în desfășurare. Pericol identificat – prezenta oxid de etilenă. Datorită pericolului operatorul a inițiat rechemarea de la consumatori.

De asemenea, în luna ianuarie au fost primite la Buzău și două 2 notificări de neconformități trimise prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă. I

  • 1. Struguri origine Moldova cu pericol identificat depășire limita pesticide. Intrat la Buzău – 583 kg, retrase de la comercializare 45.
  • 2. Ceai origine Romania cu pericol identificat – prezență larve insecte. Intrat la Buzău 3 cutii. Toate cele 3 cutii au fost comercializate către consumatorii finali.

”Rechemarea se face când pericolul identificat este semnificativ și prezintă un risc mare la adresa sănătății consumatorilor. În cazul produselor pentru care riscul este mic se face doar retragere (adică se blochează de la comercializare produsele care sunt la raft”, au explicat surse din cadrul DSV Buzău.

Tot în luna ianuarie, echipele de control au luat la pas și zeci de agenți economici. În total, au fost verificați 169 de operatori economici, pe întreg lanțul de la producție la comercializare. Din păcate, lista neregulilor depistate a fost destul de lungă, iar la final au fost aplicate 4 amenzi contravenționale în valoare totală de 4800 lei și 17 avertismente.

”În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformități: nu se face dovada verificării stării de sănătate a personalului, nu se face dovada instruirii personalului în domeniul siguranței alimentelor, nu se asigură monitorizarea parametrilor de microclimat sau de depozitare, depozitare necorespunzătoare,  spații de depozitare insuficiente, nu se asigură identificarea spațiilor, echipamente de lucru insuficiente”, este precizat în comunicatul DSV.

În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Buzău au efectuat 46 de controale și verificări la obiective supuse controlului sanitar-veterinar în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea animalelor. Și de această dată, au fost găsite neconformități.

”Este vorba despre nerespectarea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile de animale, neconcordanță între baza de date și teren și vestiar filtru necorespunzător. Urmare a acestor neconformități au fost aplicate 7 avertismente”, se arată în comunicatul de presă trimis de DSV.