Actualitate POLITICĂ SPORT

Furtună mare după înființarea noii Gloria Buzău. Și reacții politice pe măsură

Implicarea Consiliului Județean și a Consiliului Local Municipal, alături de un investitor privat, în finanțarea Gloriei Buzău, stârnește reacții pe scena politică buzoiană. Mai mult decât atât, modul în care autoritățile buzoiene au gândit relansarea echipei fanion a județului și faptul că atât Consiliul Județean cât și Consiliul Municipal vor aloca bani publici pentru gruparea din Crâng ajunge și în atenția autorităților centrale. 

Liderul liberalilor buzoieni, deputatul Gabriel Avrămescu, anunță că în cadrul Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților a atras atenția asupra cheltuirii a 15 milioane de euro din bani publici pentru un club sportiv fără performanțe:

” În această săptămână, am participat la o dezbatere organizată de Comisia pentru Tineret şi Sport a Camerei Deputaţilor cu tema “Descentralizarea activităţii Ministerului Tineretului şi Sportului”. La această dezbatere am adus în atenţia oficialilor din cadrul Ministerului şi Sportului, precum şi din cadrul Comitetului Olimpic Român şi din cadrul Federaţiilor Sportive, situaţia  de la Clubul Sportiv Municipal Gloria Buzău, cel care se află în subordinarea Primăriei municipiului Buzău, cu privire la finanţarea mişcării sportive. Aceasta a venit şi pe fondul faptului că la nivelul Ministerului nu există o situaţie clară a fondurilor şi sunt alocate mişcării sportive atât din bugetul de stat, cât şi din bugetele locale. Practic, noi cheltuim bani pentru sport, dar nu ştim cât cheltuim. Tocmai pentru că federaţiile sportive se plâng că sunt subfinanţate , atunci eu le-am adus în atenţie că în ultimii patru ani la Buzău Primăria municipiului a alocat către Clubul Departamantal Gloria Buzău 15 milioane de euro, bani pe care federaţiile olimpice, cu excepţia celei de fotbal şi presupun şi cea de handbal, doar visează la banii aceştia şi nu i-au avut niciodată. Tocmai din acest motiv, ne dorim ca pe viitor fondurile să fie alocate cu rigurozitate şi în condiţii de performanţă, pentru că nu putem face ca la Buzău să aruncăm bani nenumăraţi, să facem o risipă către mişcarea fotbalistică”.

Totodată, parlamentarul liberal anunță că va sesiza Prefectura cu privire la legalitatea aderării Consiliului Local Municipal și Consiliului Județean la Asociația Sportivă Fotbal Club Buzău, din care va face parte și un investitor privat. Avrămescu susține că e obligatoriu ca buzoienii să știe care va fi strategia investirii banilor publici în echipa Gloria, dar și să existe un control asupra banului public:

” În acest moment, la  Buzău, se înfiinţează o struţo-cămilă, cu finanţare din bani publici, bani publici aruncaţi şi de Primăria municipiului Buzău şi de Consiliul Judeţean pe care îi va gestiona și un privat.  Din punctul nostru de vedere, actul pe care l-au semnat săptămâna aceasta depăşeşte limitele legale, astfel că vom sesiza Prefectura, pentru a analiza din punct de vedere al legalităţii, dacă hotărârile adoptate şi de Consiliul Municipal şi de Consiliul Judeţean pentru finanţarea acestei entităţi, acestei struţo-cămile sportive care nu face altceva decât să deservească interesele de gaşcă ale autorităţilor PSD-iste locale, trebuie să știm dacă ei respectă legea. Şi, atunci, să ştim clar dacă în continuare buzoienii sunt de acord să arunce pe fereastră bani publici, în loc să-i ducă spre mişcarea de masă sau să îi ducă pentru dezvoltarea copiilor şi juniorilor din judeţul Buzău în spiritul sportului.”

La rândul său, copreședintele USR Plus Buzău, Mihai Răzvan Moraru, atrage atenția că anul trecut, Primăria Buzău ar fi alocat Gloriei 10 la sută din bugetul orașului, în condițiile în care echipa din Crâng nu a bifat nici o performanță sportivă și nici nu se putea lua în discuție la acel moment promovarea într-un eșalon superior, fapt care ar fi putut justifica până la urmă investiția. În plus, liderul USR Plus spune că autoritățile locale ar fi trebui să se gândească mai mult la școli, la spitale, la infrastructură și la investiții care să ușureze viața buzoienilor, și nu să investească în continuare sume imense pentru o echipă de fotbal aflată în anonimat.

” O mare greşeală şi foarte multe semne de întrebare.  Urmărind documentaţiile depuse la Primărie, am observat că Primăria Buzău are un management extraordinar de bun, în sensul că o cerere apărută pe 7 mai a primit toate aprobările din Primărie în aceeași zi, inclusiv din partea domnului primar Toma, în condiţiile în care foarte mulţi cetăţeni aşteaptă zile sau săptămâni după un document, o astfel de cerere a primit toate aprobările în ziua respectivă. Se comunică acum cum că FCSM Buzău ar fi manageriat de o companie de drept privat, ceea ce nu este corect pentru că 80% dintre acţiuni revin statului român prin Consiliul Județean și prin Primăria Buzău.  Cu alte cuvinte 80% din finanţare din bugetul acestui nou club va fi asigură de către buzoieni. Nu am văzut ce se întâmplă cu banii. Primăria Buzău a investit milioane de euro de-a lungul anilor în acest club sportiv şi eu nu am văzut ce se întâmplă cu aceste active pe care municipalitatea le are în clubul de fotbal. Buzăul, din punct de vedere al bugetului alocat pentru activităţile sportive, per total, este locul doi pe ţară. În 2019, Buzăul a avut un buget alocat mai mare decât Timişoara, Iaşi, Braşov, Cluj, Constanţa. În 2020, în primele trei luni am fost locul trei pe ţară, dar rezultatele în niciun caz nu sunt comparabile. Cred că ar trebui să ne concentrăm pe activităţile sportive pentru tineri.”

Reamintim, săptămâna aceasta, Consiliul Județean și Consiliul Local Municipal au semnat aderarea la Asociația Sportivă Fotbal Club Buzău, din care va face parte inclusiv un club privat, condiție esențială pentru ca Gloria să poată promova în eșalonul superior. Astfel, conform înțelegerii, CLM Buzău va deține  40% dintre acțiunile viitoarei asociații, la fel și CJ Buzău, iar celelalte 20 de procente vor fi deținute de omul de afaceri Constantin Cristea, proprietarul echipei de fotbal din Liga Județeană, F.C. Lanuri.

Mișcarea vine după ce în ultimele luni primarul Constantin Toma a lăsat să se înțeleagă că mai mulți investitori din România și din străinătate, ar fi interesați să preia Gloria Buzău. La un moment dat, inclusiv un șeic din Dubai era menționat printre cei care ar fi putut prelua echipa din Crâng. Însă în final, primarul Toma a declarat că nu au fost găsiți investitori români sau străini care să preia integral formația din Crâng, astfel că dacă nu ar fi intervenit Consiliul Județean și Consiliul Municipal echipa ar fi fost sortită pieirii.