Actualitate

Gala „Științescu”, evenimentul ce va premia proiecte inedite la Buzău. Ce mai aduce Noaptea Cercetătorilor Europeni

La noapte, ușile multor instituții culturale sau de educație se vor deschide publicului. Este Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment adresat publicului larg care arată ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Organizat începând din 2005, evenimentul este marcat, anul acesta, în 400 de orașe din 25 de state ale Europei. Activitățile organizate cu acest prilej fac știința accesibilă tuturor. Au loc expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri și concursuri.

La Buzău, Fundația Comunitară Buzău invită buzoienii să participe la Gala „Științescu”, un eveniment de celebrare și premiere a primelor șase proiecte finanțate pentru a promova știința, tehnologia, ingineria, artele și matematica, în rândul elevilor.

” Fundația Comunitară Buzău dedică Gala Științescu specialiștilor din domeniul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte, matematică), profesorilor și elevilor din județul Buzău, precum și persoanelor implicate direct în implementarea fiecărui proiect în parte: beneficiari direcți, donatori, coordonatori si mentori. 

Evenimentul Gala Științescu are ca obiectiv promovarea și premierea organizatorilor fiecărui proiect realizat în cadrul primei ediții a Fondului Științescu Buzău. În plus, reprezentanții celor șase proiecte vor oferi demonstrații și explicații pentru vizitatorii standurilor sale, fiind astfel și o bună ocazie de inspirație și învățare pentru copii și adulți. Gala Științescu se desfășoară la Muzeul Județean Buzău în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni”, se arată într-un comunicat al Fundației Comunitare Buzău.

Gala va reuni inițiatorii, coordonatorii și finanțatorii proiectelor, fiind astfel și o bună ocazie de inspirație și învățare pentru copii și adulți. Evenimentul are loc în amfiteatrul Muzeului Județean Buzău, cu începere de la ora 18,00.

În cadrul Galei, vor fi prezentare și premiate următoarele proiecte:

✅ AstroClub Bisoca, proiect al Grupului de inițiativă AstroClub Bisoca

✅ Biochimia organismului uman, proiect al Asociația Părinților „Sprijiniți Școala”

✅ Mini-parc STEM, Asociația de Părinți „PROȘCOALA 11 Buzău”

✅ Pași mici de copii către o agricultură sustenabilă, Grup de inițiativă „ITeachers”

✅ RADIOȘTIINȚA 2.0, Grup de inițiativă „RADIOȘTIINȚA 2.0

✅ Școala SMART- Laboratorul de Științe, Asociația de Părinți „Etalon”

Pe de altă parte, la Muzeul Județean Buzău vor fi și alte evenimente dedicate Nopții Cercetătorilor Europeni, ce includ expoziții inedite, ateliere și experimente, dar și o tombolă.

Astfel, începând cu ora 17.00, vor putea fi vizitate expozițiile „Plante și legume exotice”, „Legume din Grădina Bunicii”, „Plantele medicinale și miracolul lor”, dar va fi și o expoziție interactivă, numită sugestiv „Jocurile Științei”. În plus, vor fiu organizate o serie de ateliere, experimente de chimie și fizică, precum „Sera tehnologizată”. De asemenea, se vor putea face observații astronomice. Participanții au și șansa câștigării unor premii, în cadrul unei tombole, programată pentru ora 20.00.

Buzoienii care vor trece pragul Muzeului Județean Buzău pentru Noaptea Cercetătorilor Europeni vor putea vizita, de asemenea, și colecțiile de arheologie și istorie. Acestea rămân deschise până la ora 21.00, iar vizitele sunt gratuite.