Actualitate

Vestea de la Guvern care îi vizează pe toți românii: ce se întâmplă de mâine la pompele de benzină

Sursa-Ora de Sibiu

Guvernul a decis să prelungească până la sfârșitul anului Ordonanța de Urgență prin care a fost stabilită compensarea prețului la motorină și benzină cu 50 de bani.

Măsura compensării prețurilor la carburanți a intrat în vigoare de la 1 iulie și era valabilă inițial doar până pe 30 septembrie. Practic astăzi ar fi fost ultima zi în care prețul carburantului ar mai fi fost subvenționat de stat. Decizia Guvernului vine să prelungească acest termen până pe 31 decembrie.

„Vom prelungi ordonanța de urgență prin care compensăm prețul la carburanți. A fost o decizie care a produs efecte, am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care produce efecte pe întreg lanțul și în felul acesta până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, a declarat, la începutul ședinței de Guvern, premierul liberal Nicolae Ciucă.

Măsura prelungirii intră în vigoare de la 1 octombrie, iar subvenția prețului la carburanți trebuie aplicată în toate stațiile.

Operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice, precum și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional. Pe perioada de aplicare operatorii economici care comercializează benzină și motorină prin intermediul stațiilor de distribuție carburanți vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.