Actualitate

Gestul nobil al unui buzoian care a alergat 90 de km în scop caritabil

SURSA foto www.autism24h.ro

Au alergat kilometri buni pentru o cauză nobilă: sprijinirea copiilor cu autism. Sute de alergători din întreaga țară, reuniți în 68 de echipe, au participat, în ultimele 2 zile, la Mamaia, la  Ultramaratonul „Autism24h Marea Neagră”. Sportivi, jurnaliști, reprezentanți ai unor instituții publice,  polițiști și jandarmi au alergat pe nisip timp de 24 de ore, cu gândul că efortul lor nu este în zadar ci reprezintă o mână de ajutor pentru copiii cu autism.

La evenimentul din weekend a fost prezent și un reprezentant al Spitalului Județean de Urgență Buzău.

“Din partea Spitalului Județean de Urgență Buzău, în calitate de „ambasador”, a participat Sorin Pătrașcu, șeful Serviciului Resurse Umane. Colegul nostru s-a alăturat celor peste 800 de persoane care s-au înscris la competiția cu scop caritabil de la malul mării. Donaţiile s-au făcut prin „vânzarea” kilometrilor parcurși, la un preţ de 10 lei pe kilometru, iar banii astfel strânşi vor merge, sub formă de donaţie, în conturile Centrului de autism din Constanța”, se menționează într-un comunicat de presă remis de Spitalul Județean.

Ultramaratonul nu a fost unul deloc ușor, dar rezultatele au meritat tot efortul. Sorin Pătrașcu, un împătimit al mișcării în aer liber, a alergat 90 km pe nisipul de la malul Mării Negre, banii astfel strânși urmând să ajungă în conturile unei fundații pentru copiii cu autism. În plus, pornind de la experiența din weekend, buzoianul este decis să lupte pentru organizarea unui eveniment asemănător și la Buzău,  strict pentru copiii cu autism din județ. O idee care are toate șansele să se concretizeze, deja mai mulți angajați ai Spitalului Județean, inclusiv medici, exprimându-și dorința de a participa la un maraton cu scop caritabil.

“Acest ultra-maraton caritabil, prin cei 90 de kilometri alergați pe nisip, a fost o provocare fizică și psihică și o speranță ca pe viitor să existe mai mulți donatori de fapte bune în județul Buzău, care pot participa în echipa @AlinaZestYoga sau cu propriile echipe. Ar fi minunat ca Buzăul să fie prezent cu echipe din instituții ale Spitalului Județean de Urgență Buzău, Consiliului Județean Buzău, Jandarmeriei, Poliției Locale, așa cum se întâmplă în alte județe. Îmi doresc ca un astfel de eveniment să aibă loc și la Buzău, în sprijinul Centrului de Consiliere și Asistență a Copiilor cu Tulburări de Spectru Autism din Buzău, pentru care lansez o invitație autorităților locale, pentru cei care doresc să se implice în proiectele „Faptelor Bune“. Conducerea spitalului îl felicită pe colegul nostru pentru această reușită si pentru titlul de ambasador pe care l-a obținut și totodată îl susține în vederea organizării unui astfel de eveniment pentru copiii cu autism din Buzău.”

Echipa din care a făcut parte Sorin Pătrașcu a fost alcătuită din 7 persoane, 5 buzoieni și 2 constănțeni, căpitanul echipei fiind Maria Alina Ungureanu. Echipa buzoienilor a alergat, în total, 261 km, din care, până în acest moment, au fost cumpărați 97 de kilometri. Donațiile se fac prin cumpărarea de kilometri din cei alergați de concurenți. În final, sumele se duc către proiecte propuse de asociația organizatoare, în scopul întrajutorării copiilor cu autism. Chiar dacă ultramaratonul s-a încheiat, strângerea de fonduri continuă pe site-ul organizatorilor până în data de 25.09, astfel că oricine poate face donații cumpărând din kilometrii parcurși de concurenți.

Competiția este organizată periodic în scop caritabil. Ediția din acest week-end s-a desfășurat, în stațiunea Mamaia, pe un traseu în buclă, lung de 3 kilometri. Potrivit conceptului pe care îl are Ultramaratonul Autism 24, concurenții se înscriu, individual sau pe echipe, și aleargă pentru o cauză, timp de 24 de ore sau mai puțin.