Actualitate

(UPDATE) Grevă pe calea ferată. Trei trenuri, blocate în Gara Buzău

UPDATE: Greva ceferiștilor s-a încheiat după ora 17:00, în urma negocierilor purtate de sindicaliști cu reprezentanții Ministerului Transporturilor.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Traficul feroviar este dat peste cap în întreaga regiune. Este grevă la CFR Călători astfel că de mai bine de două ore mai multe trenuri sunt oprite iar sute de călători așteaptă în vagoane sau în gări pentru a-și continua drumul. Angajații CFR protestează, nemulțumiți de faptul că autoritățile le-au înghețat salariile, care ar fi trebuit să crească din ianuarie 2022.

Ceferiștii au decis astăzi să întrerupă activitatea după ce Executivul, în ultima ședință, a prorogat termenul de intrare în vigoare a legii privind statutul personalului feroviar. Această lege ar fi adus venituri mai mari angajaților CFR Călători. Guvernanții au motivat luarea acestei decizii prin faptul că nu doresc să crească și mai mult deficitul bugetar. În acest sens, toate veniturile au fost înghețate la stat, în afară de cele ale profesorilor și ale personalului auxiliar din sistemul medical.

„Astăzi s-a întâmplat un proces spontan al ceferiștilor buzoieni nemulțumiți de atitudinea Guvernului care a prorogat statutul personalului pentru a doua oară. Deci, vorbim despre o lege aprobată de Parlamentul României, promulgată de președintele României încă de acum doi ani, nu e pusă în aplicare nici de guvernul trecut, nici de acest guvern. Ceferiștii lucrează la ora actuală după un statut din 1973, care prevede doar obligații. Ceferiștii lucrează pe niște salarii mici, în niște condiții foarte proaste” a declarat liderul de sindicat CFR Buzău, Aurelian Manu.

Ceferiștii sunt hotărâți să continue protestele până când Guvernul va da un semn că este dispus să respecte revendicările lor.

„Noi așteptăm un comunicat din partea Ministerului Transporturilor, prin care să fim și noi înștiințați ce se dorește să se facă cu calea ferată. Ce viitor rezervă Guvernul salariaților din sistemul feroviar, salariați care la ora actuală lucrează în condiții foarte mizere, pe salarii foarte mici. Mai ales, de ce se anulează pentru al doilea an promulgarea statutului personalului feroviar din România. Suntem singurii salariați din România care mai lucrează, având la bază un statut din anul 1973. Vă închipuiți și dumneavoastră că un statut din 1973 nu putea să cuprindă altceva decât obligații pentru salariați.”

Urmare a protestului de luni, unele trenuri au fost blocate în gări, altele au întârzieri de zeci de minute.

În Gara din Buzău sunt blocate trei trenuri, oamenii așteptând în vagoane ca protestul să se încheie și să-și poată continua drumul spre destinație.

„Protestul constă în oprirea circulației trenurilor. Trenurile vor fi oprite în stațiile mari, nu în stațiile mici. Vor fi oprite la Buzău, Făurei, unde sunt posibilități pentru aprovizionare cu apă și cele necesare. În Buzău, în acest moment, sunt 3 trenuri oprite: IR 1660 Iași-București, IR 1572 Galați-București și un tren Buzău-Nehoiașu”, a mai declarat Manu.