Haosul facturilor la electricitate, în cazul celui mai mare furnizor din țară, nu doar că persistă de câteva luni, ci se acutizează. Sunt abonați care nu au primit facturile de luni bune, după ce furnizorul a anunțat că trebuie să schimbe modul de facturare. Alții au primit facturile de câteva zile și s-au îngrozit, având trecute sume de plată de ordinul miilor de lei. Nu în ultimul rând, sunt persoane care nu au primit facturi, ci înștiințări de deconectare, pe motiv că nu ar fi plătit la timp sumele restante. În aceste condiții, la sediul furnizorului de electricitate sunt cozi în fiecare zi, buzoienii solicitând lămuriri în speranța că vor găsi răspunsul la numeroasele întrebări pe care le au.
“În fața mea erau 10 persoane, toți cu o singură problemă. Nu primiseră facturile în format fizic și au ajuns în situația de a fi înștiințați ca li se va tăia curentul. Oamenii veniseră sa caute soluții, opțiuni de plată…”
“Eu am venit pentru ca nu am primit factura trei luni. După trei luni, mi s-a comunicat astăzi ca trebuie sa plătesc 2000 de lei. Eu nu pot plăti 2000 de lei dintr-o tranșă, am venit la sediu sa încerc sa plătesc eșalonat. Am cheltuieli, toți avem. Mi s-a spus ca va trebui sa plătesc minim 50 la suta din factura, însă nu mi s-a dat un răspuns pe loc. Nici nu mi s-a fiscalizat acum, pe loc, voi reveni sa caut o soluție. Mi-era simplu sa pot plăti cumva factura în rate”, sunt doar două dintre cazurile înregistrate zilele acestea la Buzău.
În așteptarea unui răspuns, mulți dintre buzoieni, ca de altfel persoane din întreaga țară, s-au adresat Protecției Consumatorului. Numeroase reclamații ce vizează furnizorul de energie au ajuns, în ultimele zile, pe adresa Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, a declarat, la Focus Tv, președintele instituției, Cristian Popescu Piedone. Toate aceste plângeri vor fi urmate de un amplu control la nivel național ce privește fix furnizorul de energie electrică.
„Acest furnizor este în atenția noastră. Urmează să demarăm la nivelul național un amplu control. Am început tematic un control la nivel național privind CET-urile și Termoenergetica, iar în perioada următoare vom demara verificări în ceea ce privește Electrica, sistemul de facturare.”
Reclamațiile transmise de români comisarilor de la Protecția Consumatorilor sunt multiple și vizează nu doar sistemul de facturare al operatorului de electricitate, ci și alte probleme grave cu care s-au confruntat abonații în ultimele luni. Un exemplu: sume de plată în contul unor restanțe din anii trecuți.

“Avem câteva sesizări, una primită chiar ieri, în care nu unuia, ci mai mulor semnatari ai aceleiași sesizări, le-au venit sume restante din 2023. Ori, eu știu foarte bine ca anul fiscal se închide la 31 decembrie anul respectiv iar consumatorul trebuie să fie informat de majorări, de reduceri, de diferențele de preț în timp real, nu după trei ani de zile să i se impună plățile care nu sunt conforme cu legislația privind Protecția Consumatorului. Multe sesizări în acest sens sunt în evidențele noastre, probabil maxim în două săptămâni vom avea controale tematice pe diverși operatori de la furnizare de energie, până la agenți economici.”
Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a arătat și că au fost cazuri abuzive în care abonații au fost deconectați de la rețeaua de electricitate din cauza unor restanțe de doar câțiva lei. Și nu pentru că abonații ar fi fost rău platnici, ci chiar în lipsa unei comunicări între furnizor și client.
“Problemele nu sunt complexe, sunt simple, dar pot pot fi catalogate în câteva laturi: cum sunt transmise de la furnizor la utilizator acestea, prin poștă, prin mail, de multe ori aceste transmiteri au vid, ar trebui să se reglementeze la nivel național pentru a informa consumatorul în timp. Sunt facturi, de exemplu, în care s-a descoperit cu o lună, două sau în factura de luna trecută pe care n-a plătit-o în termenul prevăzut, întârziind cu o zi, două, sunt oameni care au fost plecați în concediu sau dintr-o greșeală economică sau o diferență de calcul au fost consumatori cărora li s-a oprit prestația și pentru 1 RON, nefiind anunțati, nu este un lucru normal. Trebuie să existe o comunicare, o adresă clară, consumatorul trebuie să se informeze, trebuie să țină permanent legătura cu furnizorul, să aibă mai multe numere de telefon, poate la telefonul acela nu răspunde, prestatorul este obligat, dacă are trei numere sau două adrese de mail, să dea în același timp către consumator informația, în timp real.”
Important de știut este că fiecare consumator are drepturi care trebuie respectate de orice furnizor. În cazul de față, al facturilor cu sume foarte mari, primite cu întârziere, sau chiar mesaje privind deconectarea de la rețea, în lipsa facturilor, abonatul trebuie să urmeze câțiva pași simpli, pentru a-și găsi dreptatea, a subliniat, la Focus Tv, Dumitru Chisăliță, președinte Asociaţia Energia Inteligentă.
- Trebuie să ne uităm la indexul facturii și să îl comparăm cu cel pe care l-am dat noi. Dacă acest index de pe factură este mult mai mare sau mai mic decât cel al contorului, este o primă problemă. Dacă indexul este prea mare, e normal să ne adresăm furnizorului, respectiv să solicităm o evaluare a indicatorului contorului, o refacturare în conformitate cu această măsurare.
- Dacă facturile vin cu întârziere mai mare de două luni, există un regulament în România, elaborat de ANRE, care stabilește că, în situația în care se întârzie emiterea facturilor din cauza furnizorului, e posibil să se creeze o eșalonare pe 3 luni. Dacă, de exemplu, ne vine o factură de 900 lei, poate fi plătită în 3 luni, câte 300 lei, fără ca furnizorul să aibă posibilitatea să stabilească penalități sau să ne decontecteze de la rețea.
- Dacă nu am primit facturi dar primim preaviz de deconectare sau ne trezim la poartă cu oamenii care vin să ne debranșeze, trebuie să sunăm urgent la dispecerul furnizorului și să solicităm rechemarea oamenilor, să se facă în conformitate cu facturile existente și eventualele întârzieri de plată, dacă există. Dacă venim acasă și ne trezim debranșați, trebuie să ne adresăm furnizorului, iar dacă nu există o soluționare amiabilă, fără costuri pentru noi, ne poate ajuta doar ANPC.
Niște hoți pe care tot guvernul și ANRE ia crescut în acest spirit de ,,stăpâni ai inelelor,,. Rușine să le fie în special guvernanților!!!