Buzăul se află din nou pe lista neagră a județelor în care se produc legume stropite cu pesticide. Autorității Naționale Fitosantare a făcut public raportul complet privind programul național de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe, legume și cereale, produse în România, în anul 2024, și potrivit acestui document, producătorii români încă folosesc substanțe chimice pentru a scăpa de bolile și dăunătorii plantelor. Cel mai grav este că aceste pesticide sunt folosite în cantități care depășesc cu mult limita maximă admisă, iar în unele cazuri substanțele folosite au fost interzice de Uniunea Europeană de ani buni.
Acest exemplu vine chiar de la Buzău, unde anul trecut, potrivit acestui raport au fost prelevate, în programul național de monitorizare 53 de probe. Iată tabelul complet cu numărul de probe, data la care au fost prelevate și tipul de legume supus testării.

Testele au arătat că o singură probă a ieșit neconformă, din cele 53. Este vorba despre spanac. Mai exact,un kilogram de spanac dintr-un lot de 20 de kilograme. Însă, gravitatea situației vine abia când se observă că substanța cu care a fost stropit spanacul este tiacloprid, adică un insecticid interzis de Uniunea Europeană încă din 2020. Practic, atunci Uniunea Europeană a decis nu mai reînnoiască autorizația pentru tiacloprid, substanță activă a cărei licență expira în luna aprilie 2020.
Mai mult decât atât, potrivit raportului Autorității Naționale Fitosanitare această substanță a fost folosită într-o cantitate ce depășește de patru ori limita maximă admisă.

”Tiacloprid este o substanță neonicotinoidă utilizată în culturile de porumb, rapiță și cartof și este suspectat ca fiind un perturbator endocrin, a cărui acțiune nocivă asupra polenizatorilor este studiată.
La începutul acestui an (nr. 2019), Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis un aviz nefavorabil și a estimat că tiacloprid „nu satisface criteriile de aprobare”, potrivit unui purtător de cuvânt al Autorității. Proprietățile acestui perturbator endocrin l-au recomandat ca pe un „candidat la înlocuire”, ceea ce înseamnă un produs fitosanitar pentru care autoritățile naționale trebuie să facă o evaluare pentru a stabili dacă există alternative, inclusiv metodele non-chimice, amintește Comisia Europeană”, scria presa de specilitate în 2019, când au fost discuții despre acest insecticid.
Amintim că, în mai 2023, mai mulți legumicultori din Glodeanu Sărat au folosit , de asemenea, substanțe neomologate în România pentru a forța creșterea și coacerea roșiilor și a castraveților. Și atunci, anchetatorii au arătat câte și ce substanțe au fost folosite, unele dintre ele extrem de grave pentru sănătatea oamenilor. Detalii Aici.
În total, anul trecut, Autoritatea Națională Fitosanitară a analizat un numpr de 4382 de probe, din care 3624 probe în cadrul programului de control oficial și 758 probe la solicitarea producătorilor/comercianților în vederea autocontrolului. Din cele 3624 probe analizate în cadrul controlului oficial, 35 probe au fost neconforme (s-au înregistrat valori ale reziduurilor de pesticide mai mari decât LMA).
Adaugă comentarii