Actualitate

3 tineri buzoieni au ratat bacalaureatul de la prima probă! De ce au fost eliminați din examen

Trei tineri din Buzău au fost eliminați din examen chiar de la prima probă scrisă a bacalaureatului. Doi dintre absolvenții de liceu au intrat în sala de examen cu telefoanele mobile asupra lor, iar cel de-al treilea avea căștile în urechi. Supraveghetorii i-au observat și i-au dat imediat afară din examen. Aceștia nu vor mai putea participa la bacalaureat la următoarele 3 sesiuni.

Pentru ceilalți candidați, care au rămas în sălile de examen și au susținut prima probă, la limba și literatura română, subiectele au fost foarte ușoare și se așteaptă la note mari. Sau cel puțin așa au spus cei mai mulți.

La fel ca în anii trecuți, proba de examen a fost structurată în trei părți. La subiectul întâi, toți candidații, indiferent de profil, au primit un text la prima vedere din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”. Pe baza acestuia, candidaților li s-a cerut să scrie un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul ”Doamna Elena Cuza” de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea – notat cu 10 puncte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

La subiectul al III-lea – tinerii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii pentru profilul real, iar la profilul uman particularitățile unui personaj dintr-o comedie studiată.