Actualitate

Imagini incredibile, filmate cu drona, în Buzău. Județul pierde lacuri și râuri din cauza secetei extreme

Efectele secetei extreme sunt tot mai vizibile în județul Buzău, iar imaginile surprinse, în urmă cu câteva zile, în două localități arată că situația se înrăutățește de la o zi la alta. Fără precipitații și la temperaturi de foc, vegetația se topește, iar lacurile și chiar râurile seacă. Din păcate, este realitatea acestor vremuri, iar exemplele sunt din ce în ce mai dese.

La doar 3 kilometri de Lacul Amara care a secat în această vară, un alt lac pare că are aceeași soartă. Filmat de sus, Lacul Balta Albă, rezervație naturală, și cunoscut drept ”lacul vindecător” pentru proprietățile terapeutice ale nămolului de aici, aproape că a pierit.

Apa s-a retras cu sute de metri în câteva locuri, iar în urmă a rămas un peisaj sinistru. Oamenii din sat sunt îngrijorați că și la Balta Albă se va întâmpla ca la Amara.

În trecut, Balta Albă era o adevărată comoară a județului. Pe lângă frumusețea locului, a faunei bogate, lacul a fost cunoscut în toată țara pentru nămolul sapropelic. Din acest nămol este obținut și praful din care se fac unguente pentru bolile reumatice și cosmetice.

Locul se umplea de oameni, veniți din toate colțurile țării, care doreau să facă câte o cură de nămol de la Balta Albă pentru a scăpa de dureri , dermatite și chiar de unele afecțiuni ginecologice.

În urmă cu aproape trei decenii, Balta Albă a fost declarată rezervație naturală. În 1995, lacul rezervația naturală Balta Albă avea o suprafață de 1167 ha, un perimetru de circa 17 km și o adâncime maximă de peste 4 m.

Și râul Râmnic, afluent al Siretului, care traversează orașul Râmnicu Sărat a secat.

Localnicii spun că nu au văzut albia râului goală niciodată, chiar dacă au mai fost momente în care debitul era mai scăzut. În urmă cu mulți ani, în zilele toride de vară, orășenii obișnuiau să facă vină la râu și pentru momente de relaxare: făceau baie și stăteau la plajă pe marginea apei.

Buzăul este unul dintre cele mai afectate județe de secetă în această vară.

”Astfel de episoade vor fi și în anii și deceniile care urmează” a spus, la Focus TV, climatologul Roxana Bojariu, după ce în Buzău s-a constatat că lacul Amara a secat .

Mai multe puteți citi aici.