Actualitate Agricultura acum

În ceasul al doisprezecelea, reacție în apărarea legumicultorilor din Buzău! Direcția Agricolă cere lămuriri la Parchet

sursa foto: Sere Tatu Cochirleanca
sursa foto: Sere Tatu Cochirleanca

După aproape o săptămână în care au ținut piept singuri valului de acuzații venite în contextul scandalului legumelor stropite cu substanțe interzise pentru a le forța coacerea, cultivatorii cinstiți din Buzău primesc ajutor. O primă reacție în ajutorul legumicultorilor a fost cea a primarului din Glodeanu Sărat. Marți, în cadrul emisiunii Focus News, primarul Nicolai Stoica a avut prima ieșire publică, printr-un comunicat de presă. Detalii despre declarațiile primarului le puteți citi aici.

Astăzi, a venit o nouă declarație publică, de la izbucnirea scandalului, a Direcției Agricole Buzău, instituția care supraveghează derularea Programului Tomata și care la Buzău 900 de beneficiari.

Declarația făcută de Cosmin Florin ar putea răsturna întregul scandal pentru că, spune directorul, de fapt legumicultorii implicați în ancheta polițiștilor nu ar fi din Glodeanu Sărat, ci în comuna buzoiană doar ar fi avut loc flagrantul, iar bărbații ar fi venit aici , fiind urmăriți din Giurgiu.

Pentru a lămuri aceste informații, Florea a declarat pentru sansanews.ro că va cere procurorilor informații despre legumicultorii suspectați de practici ilegale, pentru a ști clar dacă este vorba despre producători înregistrați în programul Tomata care aduceau pe piață legume neconforme.

”Vom trimite, astăzi, (n.r marți 9 mai)  o adresă la Parchetul e pe lângă Tribunalul Buzău să ne dea date cu privire la cei doi sau trei suspecți care ar fi introdus substanțe interzice în bazinul Glodeanu Sărat. Vom cere acest lucru în regim de urgență și în momentul în care vor veni aceste informații vom face noi, pe atribuțiile noastre, controale și vom dispune măsurile necesare”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

În funcție de concluzii, vor fi luate și măsuri care pot ajunge până la retragerea atestatului de producător. Între timp, au fost prelevate probe de la roșiile din solariile mai multor producători buzoieni, inclusiv de la Glodeanu Sărat.

Cert este că izbucnirea acestui scandal îi afectează pe cultivatorii din bazinele legumicole buzoiene. Legumicultorii care au scos deja roșiile românești pe piață au ajuns să-și testeze legumele pe banii lor pentru a-și convinge clienții că sunt cinstiți, în timp ce alții au început să posteze pe pagina de Facebook scurte filmări din solarii pentru a arăta că roșiile lor nu sunt coapte forțat. Detalii aici.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Secretul lui Polichinelle …. De peste un deceniu se stie ca se foloseste ethril in gospodariile de legumicultori renumite din bazinul Glodeanu …..
    Toti din acele sate stiu , in privat spun ca ” ala si ala si alalalt , folosesc , dar eu NU …… ” si indiferent cu cine vorbeai , era vorba ce ” ceilalti “