Actualitate

Ce s-a întâmplat cu comoara descoperită pe șantierul Autostrăzii A7. Podoabele din mormântul princiar au fost…

În decembrie anul trecut, după cum Șansa News a scris la momentul respectiv, lucrările la Autostrada A7 pe tronsonul Ploiești – Buzău au dus la o descoperire de excepție. Arheologii au scos la lumină un mormânt princiar, despre care specialiștii au spus atunci că ar data din perioada secolelor IV-V. O sabie aurită, un pumnal decorat cu aur și numeroase podoabe de aur, încrustate cu pietre prețioase, au fost scoase la suprafață de arheologi, în total fiind vorba de aproximativ 120 de piese.

Artefactele au ajuns la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București și acolo sunt și astăzi.

Potrivit publicației ”Observatorul prahovean”, care citează un specialist de la institut, piesele necesită un proces îndelungat de restaurare. Se estimează că acesta va mai dura câteva luni bune. La final, piesele vor fi expuse pentru public, cel mai probabil în județul Prahova.

”Artefactele sunt la noi din decembrie 2022. Se lucrează la evaluarea și recondiționarea obiectelor, dat fiind faptul că starea în care au fost descoperite nu era foarte bună. Tot acest proces se va întinde, cel mai probabil, pe câteva luni. Ulterior, descoperirea va fi trimisă Muzeului de Arheologie Prahova, acolo unde, de altfel, va fi și expusă publicului”, a declarat, pentru ”Observatorul prahovean”, Traian Boroneatz de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”.