Un document semnat de fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, chiar în ultima zi în care s-a aflat la vârful Ministerului, și care a stârnit controverse la momentul respectiv, nu este, deocamdată, aplicat.
Este vorba despre un ordin, în baza căruia s-a aprobat o cotă de prevenire şi intervenţie pentru populaţia de urşi. În baza respectivului ordin, se permitea îndepărtarea unui număr de 426 de exemplare de urs, cu scop de prevenţie, și a altor 55 de exemplare cu scop de intervenţie. ONG-urile de mediu și pentru protecția animalelor au atras atenția, la acel moment, că ordinul conținea erori de natură să amplifice problemele create de animalele sălbatice, în loc să le rezolve.
La mai bine de două săptămâni de la semnarea respectivului document cu caracter aplicativ, ordinul încă se află în analiză la Academia Română și nu se aplică, potrivit noului ministru al Mediului.
“În baza ordinului respectiv, nu s-a împuşcat niciun urs, pentru că ordinul privind cotele de prevenţie şi de intervenţie pentru populaţia de urs este un ordin într-o fază incipientă. El a fost trimis spre avizare Academiei Române şi, în măsura în care Academia Română va aviza sau nu acel proiect de ordin de ministru, împreună cu specialişti în biodiversitate şi împreună cu reprezentanţii UAT-urilor cu care mă consult de fiecare dată, voi lua o decizie. Deocamdată, aştept să văd avizul Academiei Române”, a declarat noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, de la PNL.
De altfel, publicarea ordinului în Monitorul Oficial este așteptată și în județul Buzău, unde numărul atacurilor urșilor a explodat în ultima vreme. Potrivit prefectului Daniel Țiclea, populația de urs este, în județ, de 10 ori mai mare decât ar trebui să fie în mod normal. Încă de săptămâna trecută, reprezentantul Guvernului în teritoriu anunța că autoritățile așteaptă să poată interveni pentru a rezolva problemele generate de atacurile sălbăticiunilor.
Adaugă comentarii