Actualitate SĂNĂTATE

Începe vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani. Copiii pot fi imunizați în orice centru din Buzău

O nouă etapă importantă în cadrul campaniei de vaccinare anti COVID. De miercuri, 2 iunie, va începe imunizarea împotriva noului coronavirus a copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Copiii vor fi vaccinați cu serul Pfizer, numai cu acordul părinților. Imunizarea copiilor se poate face în orice centru din județ, chiar și fără programare.

“Din 2 iunie ne vom adresa copiilor 12-15 ani, care pot să-și înceapă vaccinarea cu produsul Pfizer, la orice centru de vaccinare. Nu e nevoie, neapărat, de programare. Oricine poate fi primit pe baza certificatului de naștere, pentru că trebuie descărcat CNP-ul. Se poate și cu acceptul scris al părintelui și număr de telefon, el fiind însoțit de bunic sau o altă rudă apropiată, care va contrasemna acordul respectiv pentru a consemna prezența alături de copilul vaccinat. Și în prezența acestora, va fi apelat părintele pentru a întări faptul că semnătura îi aparține și este de acord cu vaccinarea”, a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

În contextul în care sunt multe voci care contestă vaccinarea copiilor, autoritățile de sănătate publică vin cu un mesaj clar pentru părinți: “serul anti COVID-19 este menit să îi protejeze pe cei mici, nimeni nu și-ar dori să facă rău unui copil”.

“Orice vaccin a fost făcut în favoarea celui imunizat. Ne-am gândit să obținem un răspuns care să pună la adăpost individul față de boala respectivă sau măcar de formele ei grave de manifestare. Părinții nu trebuie să stea foarte mult pe gânduri. Deja în alte țări se vaccinează de la 12 ani de mult timp, toți copiii au receptat foarte bine acest tip de vaccin. Până acum, au existat situații când am avut  solicitări, dar n-am putut să le dăm curs, pentru că nu era nimic legiferat în România. Acum se pot vaccina și proteja și copiii 12-15 ani. Părinții să fie convinși că nimeni n-ar dori ca unui copil să i se facă rău, dimpotrivă, ne gândim la sănătatea acestui popor reprezentat, de fapt, de acești copii care, mai târziu, vor fi baza în țara noastră.”

Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranţă şi o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19 Pfizer/BioNTech în cazul copiilor între 12 şi 15 ani, sens în care eficacitatea la aceştia este foarte mare.