Actualitate

Incident de mediu ascuns, motivul poluării râului Buzău cu ape de la stația de epurare din Berca

Controlul specialiștilor de la Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, făcut zilele trecute la Berca, în zona Pleșești, unde se află evacuarea de ape uzate de la stația de epurare, a confirmat suspiciunile de poluare a râului Buzău. Pe de altă parte, verificările la fața locului au scos la iveală și alte nereguli destul de grave și care i-au adus operatorul apă-canal al localității Berca deja o primă sancțiune contravențională.

Situația de la Berca a fost făcută publică, pe 16 august, când un localnic o postat pe rețeaua de socializare o filmare în care a surprins deversarea apelor uzate și epurate de la stația Berca în râul Buzău și despre care sansanews.ro v-a informat aici.

Imaginile arătau cu apele uzate produc o spumă care ar putea semnala insuficientă epurare, fapt ce i-a determinat pe specialiștii de la ABA Buzău să meargă imediat în control.

”La momentul controlului, apa evacuată din stația de epurare în râul Buzău avea aspect limpede, fără miros specific”, spun specialiștii de la Administrația Bazinală de Apa Buzău Ialomița.

Însă, luat la întrebări și pus în fața imaginilor existente, operatorul de apă-canal a recunoscut că a fost vorba despre o deversare din stația de epurare și pe care a ”omis” să o anunțe.

”Referitor la evacuarea din data de 14.08.2022 de ape uzate neepurate în râul Buzău, reprezentanții SC APAPRIMA Berca SRL au declarat că, pe fondul precipitațiilor abundente care s-au înregistrat într-o perioadă scurtă de timp, în data de 14 august, pe raza comunei Berca, s-a produs atât inundarea incintei stației de epurare, cât și deversarea apei cantonate în rezervoarele stației de epurare, care a ajuns în canalul deschis adiacent stației, iar din acesta în râul Buzău. Incidentul nu a fost anunțat, fapt pentru care Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița a sancționat contravențional SC APAPRIMA Berca SRL conform prevederilor legislației specifice”, se arată în comunicatul emis de ABA Buzău.

În același timp, specialiștii ABA au transmis că au fost luate și probe de apă și, în funcție de rezultat, se vor lua și alte măsuri.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Etichete