Actualitate

Îngrijorare înainte de începerea școlii. Gradul de acoperire vaccinală în cazul uneia dintre cele mai contagioase boli, extrem de scăzut

Autoritățile sanitare din Buzău sunt în alertă în condițiile în care gradul de acoperire vaccinală în ceea ce privește rujeola, una dintre cele mai contagioase boli, este foarte scăzut la nivelul județului. Peste câteva zile copiii revin în colectivitate, la școală și grădiniță, iar mulți dintre ei nu au fost imunizați împotriva acestei boli care nu doar că se răspândește foarte repede, ci poate genera complicații dintre cele mai grave.

“Rujeola este deja într-un județ limitrof, a apărut deja, am fost informați de către Ministerul Sănătății despre această evoluție și trebuie să recunoaștem că și la noi acoperea vaccinală este destul de scăzută. Am discutat cu colegii mei și i-am rugat să trateze cu toată seriozitatea această problemă și să convingă părinții să-și vaccineze copiii pentru că n-am vrea ca în acest secol să întâlnim decese prin rujeolă care nu sunt deloc excluse mai ales la grupa de vârstă mică, care nu pot fi protejați în mod normal prin doze de vaccin. Gradul de acoperire vaccinală este, la  un prim calcul, în medie, cam 60%”, a declarat, la Focus Tv, medicul epidemiolog șef al Direcției de Sănătate Publică Buzău, Carmen Scîntei.

Pentru a reduce numărul restanțierilor, autoritățile de sănătate publică au deci organizarea a 3 campanii speciale de vaccinare în județ, în zone în care există un număr însemnat de copii neimunizați. Mai întâi trebuie identificați restanțierii, apoi se va trece la imunizare.

“Am organizat deja în centre comunitare 3 supracampanii de recuperare la care vom participa și noi: una la Calvini, una la Râmnicelu și o altă campanie la Simila. În ceea ce privește numărul restanțierilor, dacă ne referim la Calvini, este de aproape 24-25, dacă ne referim la Simila și la Râmnicelu, lista lor este fără capăt pentru că nu putem să știm și nici primăria nu are niște date corecte asupra celor care încă locuiesc pe teritoriul comunei.”

Rujeola este o boală foarte contagioasă și poate da complicații extrem de grave, putându-se ajunge până la deces. Mulți părinți refuză să își vaccineze copiii, din diverse motive, în ciuda riscurilor.

“Copiii sunt vaccinați, în mod normal, la vârsta de 12 luni și la 5 ani. Sunt două doze pe care orice copil trebuie să le aibă. Dar, dacă a depășit aceste vârste și dacă e vorba de un focar, pot beneficia și la alte vârste de vaccinare.”