Actualitate

Prețul carburanților ar putea fi compensat mai mult de trei luni. Care sunt condițiile

De la 1 iulie a intrat în vigoare măsura compensării prețurilor la carburanți, adoptată de Guvern, iar efectele aplicării acesteia s-au văzut imediat, prețul benzinei și motorinei scăzând la pompă. Oficialii de la București spun că România are, în prezent, cel mai mic preț la carburanți dintre toate țările Uniunii Europene.

Măsura de compensare a prețului carburanților, cu 0,50 lei pe litru, este implementată doar pentru o perioadă de 3 luni. Totuși, oficialii de la București iau în calcul varianta prelungirii, dar totul va depinde de modul în care funcționează această măsură în cele 3 luni.

“Dacă cineva în lumea acesta ar fi putut să evalueze evoluţia preţurilor în contextul inflaţiei galopante, în contextul unui război care se derulează, în contextul embargoului de importuri asupra ţiţeiului şi multe alte crize suprapuse, lucrurile ar fi fost foarte simple. Din păcate, în momentul de faţă vorbim de scenarii de scurtă durată, de asta şi termenul de 3 luni de evaluare a acestei măsuri şi în contextul în care ea recurge bine şi apreciem şi salutăm efortul pe care îl fac producătorii şi distribuitorii de carburanţi, pentru că este un efort comun, atât Guvernul, cât şi ei fac un efort, în condiţiile în care trei luni va funcţiona, ne gândim, de ce nu, să prelungim această măsură”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, la un post national de televiziune.

Acesta a precizat că măsura de compensare adoptată reprezintă soluția cu cel mai rapid effect pentru scăderea prețului la pompă.

 “Ştiu că aşteptările sunt mari, dar nimeni nu ar fi avut, în acest moment, o soluţie care să depăşească acest 50 de bani, care reprezintă ceva. Este cea mai rapidă şi acceptată scădere a preţurilor carburanţilor la pompă de pe o zi pe alta”, a mai spus liberalul Ionuţ Stroe.