Actualitate

Iohannis: ”Colectarea selectivă, o ecuație foarte complicată”. Cum stă Buzăul la acest capitol, dar și la reciclarea deșeurilor

Proiectul „școală circulară” de la Buzău este un exemplu care poate și trebuie multiplicat la nivel național, a spus Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, după vizita la Școala numărul 11. De aceeași părere a fost și președintele Klaus Iohannis care, după ce a văzut cum se desfășoară activitatea în unitatea de învățământ și a aflat toate detaliile proiectului gândit și implementat de administrația locală și acum respectat de colectivul de elevi și profesori a apreciat preocuparea pe care a găsit-o la Buzău pentru protejarea mediului înconjurător. Totuși, întrebat despre cum s-ar putea crește gradul de colectare selectivă și rata de reciclare în România, șeful statului a recunoscut că sunt două situații complicate. Cu alte cuvinte, cu soluții greu de găsit.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la colectarea selectivă a deşeurilor, că este “o ecuaţie foarte complicată”, în timp ce ”industria reciclării nu este încă pusă la punct”.

”Este o ecuație foarte complicată fiindcă mulți cetățeni nu știu ce înseamnă, nu sunt obișnuiți, este nevoie de foarte multă muncă de lămurire, o chestiune pe care am discutat-o și cu domnul primar, este o problemă peste tot în România, dar vom reuși să-i convingem pe oameni. Partea a doua este poate la fel de complicată fiindcă, dacă se colectează selectiv, o bună parte din ce s-a colectat, trebuie să fie folosit mai departe ca să ajungem la ce se numește o economie circulară, adică deșeurile să reintre într-un circuit economic profitabil până la urmă și, în momentul de față, industria de reciclare încă nu este pusă la punct, ceea ce, evident, pentru Guvern, este o provocare. Dar se lucrează în ambele zone și, în final, vom construi o economie circulară. Devine din ce în ce mai profitabilă, este din ce în ce mai dorită de tot mai mulți cetățeni și, cum am spus la început, este dorită de foarte mulți tineri și atunci ea se va realiza, dar va dura”, a spus Klaus Iohannis.

În schimb, o posibilă soluție a fost dată la Focus TV de Constantin Damov, directorul Green Group, care este de părere că România mai are mult de recuperat la aceste capitole. Și chiar dacă Buzăul stă mai bine decât alte orașe din țară, este nevoie, în continuare, de o mai mare presiune din partea autorităților locale.

”România are foarte mult de recuperat, iar Buzăul se găsește totuși pe drumul bun în comparație cu multe alte orașe din țară.  (…) Să știți că Buzăul are un renume totuși mult mai bun decât multe alte orașe și atât la școli, cât și în zonele publice sunt atât de multe acțiuni, am văzut cu ocazia Zilei Mediului o mobilizare cum nu am mai văzut în niciun oraș și cum nu am mai văzut în anii precedenți în Buzău. Credem că toată populația începe să aibă acea conștiință și responsabilitate pe care cetățenii unui oraș sustenabil trebuie să le aibă și cred că viitorul arată foarte bine pentru municipiul Buzău. Cred că, de aici încolo răbdarea și presiunea autorităților, vor trebui să împingă lucrurile spre bine. Noi, ca și industrie, astăzi am reluat activitatea în toate secțiile, unele dintre ele, cea de fibră o închisesem datorită crizei producției de automobile”, a explicat Constantin Damov, directorul grupului de firme.

Directorul celui mai mare grup de reciclare din România a explicat că această presiune înseamnă, de fapt, impunerea unor tarife diferite, în funcție de gradul de colectare selectivă.

”Presiune a autorităților, legea de bază care guvernează deșeurile spune așa: „Poluatorul plătește.” Din păcate, am văzut la foarte multe primării din țară, datorită populismului, s-a aplicat principiul „Poluatorul votează.” adică avem nevoie, chiar așa, poluant cum este el, cetățeanul este bun pentru că ne dă un vot. Trebuie foarte bine separați cei care fac treaba bine de cei care aruncă lucrurile la întâmplare și anume penalizarea celor care amestecă lucrurile și încurajarea celor care le separă pe fluxuri care pot ajunge în industrie și în niciun caz la groapa de gunoi. Mă refer la tarif, tariful trebuie să fie diferit pentru cei care separă și trebuie să fie mult mai mare pentru cei care dau deșeurile în amestec”, a explicat Damov.

În plus, Constantin Damov, directorul Green Group a spus că ar trebui schimbată, în mentalitatea românilor, și sintagma aceasta „deșeuri”, din „gestiunea deșeurilor” și înlocuită cu „gestiunea resurselor”, ”pentru că tot ce aruncăm noi sunt resurse extrem, extrem de valoroase”. Acesta a exemplificat cu faptul că, în prezent, o tonă de carton a ajuns să coste cât o tonă de grâu, în timp ce o tonă de plastic până la patru sau cinci ori mai mult decât o tonă de grâu.