Actualitate

Ipoteză șoc de la DSP: ”Cred că personalul și elevii în ziua respectivă vin doar pentru testare și nu mai mult de atât”. Între timp, 10 clase au trecut deja în online

Testarea elevilor a generat haos în rândul tuturor celor implicați. Fie că vorbim de elevi, părinți, profesori sau chiar autorități, cu toții au încă întrebări fără răspunsuri. Totuși, cei care vor fi nevoiți să gestioneze , în fiecare județ, testarea școlarilor sunt reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Buzău, iar directorul Cristina Ungureanu  a explicat pentru șansanew.ro ce informații se cunosc până acum în privința modului în care se va face testarea copiilor din fiecare unitate de învățământ dar și unde această procedură va fi practic imposibil de realizat.

De două zile majoritatea au revenit în bănci și nici bine nu s-au întors la școală că zeci de copii au revenit la școala online. Datele furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Buzău arată că nu mai puțin de 10 clase din tot județul au trecut de la învățământul față în față la cel prin intermediul tehnologiei după ce atât luni, 15 noiembrie, cât și astăzi, adică după doar două zile de școală , mai multe persoane, elevi și profesori, au fost confirmați cu COVID. Deși este clar că nu s-au infectat la școală este la fel de evident că vorbim de riscul răspîndirii virusului odată ce aceste persoane au ajuns în colectivitate.

Preșcolar Zi A 29.11.2021  
ŞCOALA GIMNAZIALĂ SAT AMARA COMUNA BALTA ALBA Preșcolar Grupa mare 15.11.2021
ŞCOALA GIMNAZIALĂ SAT AMARA COMUNA BALTA ALBA Preșcolar Grupa mare 15.11.2021
ȘCOALA GIMNAZIALĂ COMUNA GHERGHEASA Primar Clasa pregătitoare 15.11.2021
ȘCOALA GIMNAZIALĂ COMUNA GHERGHEASA Primar Clasa I 15.11.2021
ȘCOALA GIMNAZIALĂ COMUNA GHERGHEASA Gimnazial Clasa a V-a 15.11.2021
ȘCOALA GIMNAZIALĂ COMUNA GHERGHEASA Gimnazial Clasa a VI-a 15.11.2021
ȘCOALA GIMNAZIALĂ COMUNA GHERGHEASA Gimnazial Clasa a VII-a 15.11.2021
ȘCOALA GIMNAZIALĂ COMUNA GHERGHEASA Gimnazial Clasa a VIII-a 15.11.2021
LICEUL TEHNOLOGIC “VICTOR FRUNZĂ” MUNICIPIUL RÂMNICU SĂRAT Liceal Clasa a IX-a 16.11.2021
LICEUL TEHNOLOGIC “SF. MUCENIC SAVA” COMUNA BERCA Gimnazial Clasa a VI-a 16.11.2021
 

În aceste condiții, testarea la intrarea în unitatea de învățământ rămâne singura soluție pentru limitarea transmiterii virusului. Însă, din păcate, testele de salivă promise nu au ajuns nici astăzi și nici nu este cunoscută o dată exactă la care s-ar putea face aceste testări în școli.

”Aceste teste nu au sosit în țară, urmând să ajungă în această săptămână. Ele vor fi repartizate proporțional cu numărul de elevi și vor fi distribuite prin DSP fiecărei unități de învățământ. Testarea se va face conform instrucțiunilor făcute publice deja de Ministerul Sănătății, instrucțiuni ce sunt destul de controversate la acest moment. Testările se vor face de personalul medical sau de un reprezentant desemnat de directorul școlii, în zilele de luni și joi”, spune directorul Cristina Ungureanu.

Deși, pe hârtie sună bine, în realitate această procedură anunțată până acum nu poate fi pusă în practică. Iar dacă testările s-ar face așa cum este prevăzut în aceste instrucțiuni directorul Ungureanu este de părere că în cele două zile ”personalul și elevii vin doar pentru testare și nu mai mult de atât”.

”Dacă probabil la nivelul municipiului nu suntem îngrijorați de aceste testări pentru că există medici în dispensarele școlare, în mediul rural chiar va fi o problemă, dar rămâne de văzut dacă această instrucțiune va fi modificată sau mai vin alte precizări. Nici noi nu avem acum mai multe informații. Cred că timpul pentru testarea unui singur elev presupune 10-15 minue. Apeciez că este un timp destul de mare și cred că acele zile ar fi dedicate doar testării. Dacă într-o clasă sunt 30 de elevi, iar timpul testării este foarte mare cred că personalul și elevii în ziua respectivă vin doar pentru testare și nu mai mult de atât” a subliniat Ungureanu care a recunoscut că și angajații DSP au încă multe semne de întrebare cu privire la această procedură.

În această situație rămâne riscul infectărilor de acasă la școală și mai apoi în cadrul unităților de învățământ. De altfel, sunt medici care au atras atenția că în două săptămâni se va înregistra o nouă creștere a numărului de cazuri noi, persoane provenite din rândul elevilor și cadrelor didactice.

”La acest moment ne aflăm pe un trend descendent, vom vedea dacă va crește numărul cazurilor. Suntem rezervați acum. Vom vedea într–o săptămână dacă acest număr de cazuri va fi mai mare”, a spus Ungureanu.