Actualitate

La Bac, același subiect ca la simulare! Profesor de română:”Mai ușor de atât nu se putea”. Ce au spus elevii la ieșirea din sala de examen

Emoțiile primei probe scrise de la Bacalaureat, respectiv cea de la Limba și Literatura Română, s-au transformat în zâmbete, în momentul în care elevii au văzut subiectele. Cerințele au fost asemănătoare cu cele pe care le-au avut de rezolvat la simularea din martie, iar subiectul al III-lea a fost identic. ”Moara cu Noroc” a fost opera pe care tinerii ar fi trebuit să o citească și să o cunoască foarte bine pentru a putea rezolva cu ușurință subiectele de astăzi.

Deși, liceeni au ieșit cu zâmbetul pe buze, extrem de încântați de cerințele primite, mulți dintre ei au recunoscut că nu au citit opera și că au învățat doar comentariile primite de la profesori.

”Mi s-au părut ușoare subiectele. Le-am rezolvat în două ore și jumătate. Nu am citit cartea, am învățat comentariile”.

”M-am descurcat bine. A fost ușurel. Am ieșit din sală după două ore. Nu am citit cartea, am învățat comentariile”.

Cu toții se așteaptă la note mari și recunosc că subiectele ar fi putut fi rezolvate doar cu pregătirea de la clasă și cea de acasă, fără meditații.

”Au fost foarte ușoare subiectele. A fost  ”Moara cu Noroc”, caraterizare de personaj. Subiectele au fost foarte ușoare. Mă aștept să iau notă mare, între 9 și 10.

”A fost ok. M-am așteptat la aceste subiecte. Le-am avut și la simulare. Nu a fost nici prea ușor, nici prea greu. Puteau fi rezolvate fără meditații.

La rândul lor, profesorii de română au apreciat proba de astăzi ca fiind extrem de ușoară, subiectele fiind ”abordabile atât de elevul bine pregătit cât și cel mai puțin pregătit”

”A fost un subiect decent, clasic, comun, abordabil. Un subiect pentru toată populația școlii, atât pentru elevul bine pregătit cât și pentru cel mai puțin pregătit. Subiectul necesita doar cunoașterea operei literare, în atenție, pentru că li s-a propus la subiectul numărul trei să dea particularitățile unei nuvele studiate. Nu era necesară o atenție deosebită, un lucru suplimentar, dar lectura la timp și insistat pe materie ar fi trebuit. Eu zic că mai ușor de atât , mai decent de atât nu s-ar fi putut, cu atât mai mult partea a III-a e aceeași cu cea de la simulare, din luna martie”, a spus Prof. dr. Luminita Cristina Cazacu de la Colegiul Național “Bogdan Petriceicu Hasdeu”. Buzau

Și subiectul la care elevii ar fi trebuit să redacteze un text argumentativ cu tema ”Greutățile vieții pot sau nu să influențeze responsabilitățile față de familie” ,spun profesorii de română, a fost o cerință ușosă, care le dădea ocazia tinerilor, aflați în pragul maturității, să se pronunțe autentic.

În județul Buzău, la prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2021 au fost prezenți 2375 de candidați din 2409 candidați înscriși (2285 de candidați din promoția curentă, respectiv 90 de candidați din promoțiile anterioare).

Nu au participat la prima probă scrisă 34 de candidați. Nu au fost cazuri de candidați eliminați din examen.

Proba s-a desfășurat astăzi, 28 iunie 2021, în 17 centre de examen și o subcomisie de examen.