Actualitate

La cules de plante de leac! Drumeție inedită, în Buzău

Te bucuri de natură și ai parte de o experiență unică. Este propunerea Centrului de Artă Aluniș care oferă iubitorilor de mișcare în aer liber care ajung în zonă o drumeție inedită. Plimbarea pe dealurile Buzăului va îmbina relaxarea în mijlocul naturii cu bucuria de a culege plante de leac. Întreaga experiență este completată cu poveștile locului spune chiar de ghidul turistic care vă însoțește în drumeție. Pe scurt, o idee excelentă pentru o zi de relaxare, după o săptămână extenuantă la serviciu.

”Centrul de Artă Aluniș oferă în această perioadă o alternativă inedită la petrecerea timpului liber pentru părinți și copii, drumeții ghidate în natură în căutare de plante de leac.

În fiecare weekend, ghidul de turism și localnică cunoscătoare a tuturor legendelor, poveștilor și obiceiurilor locului, Daniela Cîrstian, acompaniază doritorii de toate vârstele în împrejurimile comunei Colți pentru a descoperi atracțiile acestei părți a Ținutului Buzăului, Geoparc Unesco”, spun reprezentanții Centrului de Artă Aluniș.

Drumeția durează aproximativ 3-4 ore și propune un traseu ușor de parcurs atât de copii cât și de adulți, fără o condiție fizică excepțională.

”Drumeția are un triplu rol: relaxare, învățare/explorare  și reconectare cu natura și membrii familiei sau grupului. Drumeții învață să recunoască plantele de leac, beneficiile și întrebuințările acestora precum sunt și încurajați și ghidați să-și culeagă propriile plante de leac în mod responsabil. În această perioadă poienile abundă în plante folosite pentru relaxare și sistemul digestiv precum codița șoricelului, sunătoare, cimbrișor sălbatic, șovârf etc, dar și ciuperci precum hribi, iuțari sau lăptoși și gălbiori – cei mai des consumați de către localnici”, informează organizatorii.

Zona Aluniș-Colți care este explorată și descoperită în timpul drumeției face parte din Geoparcul Unesco Ținutul Buzăului abundând în atracții naturale diverse de la fosile, chihlimbar, formațiuni geologige unice, peisaje spectaculoase cu Munții Buzăului, așezări rupestre precum și o bogată moștenire culturală. Zonă natural sălbatică, abundă în floră și faună locală.

”O astfel de experiență costă între 40-45 lei/persoană (în funcție de numărul de participanți) și locurile se pot rezerva pe pagina de facebook a Centrului de Artă Aluniș sau pe mail la rezervari@alunis.ro. Aceasta este doar una dintre drumețiile oferite, pentru cei pasionați de istorie, legende și cultură locală se organizează drumeții la fostele vetre ale satelor, acum abandonate, și la complexul așezărilor rupestre Nucu-Bozioru (aprox 6 ore)”, mai spun reprezentanții Centrului de Artă Aluniș.

Dar drumețiile nu sunt singurul lucru inedit de făcut în zonă. Drumeții pot petrece o întreagă zi în Aluniș urmând ca după drumeție să-și încerce mâna la roata olarului în cadrul unui atelier de olărit la Școala de Olărit de la Colți și să plece acasă cu un suvenir creat chiar de ei (aprox 2h, 90 lei/adult, 60 lei/copil). Tot în zonă se mai pot vizita Centrul de Artă Aluniș cu expoziții de artă (intrarea gratuită), un magazin de suveniruri care reunește obiecte create de artiști și artizani români, Biserica Rupestră Aluniș, cel mai vechi așezământ sculpatat în piatră în care încă se mai săvârșesc slujbe religioase și, în Colți, Muzeul Chihlimbarului, unic în Europa.