Actualitate Agricultura acum

LA DOI ANI DUPĂ PRIMA ATESTARE, VINE ȘI A DOUA! Care este istoria celui mai cunoscut produs tradițional din Buzău (video)

Au o istorie de peste 200 de ani și încă de la prima degustare au rămas ca un produs căruia nu-i poți rezista. Buzăul este locul în care au deja o tradiție, însă abia din 2018 au devenit și, oficial, produs tradițional atestat. Este vorba despre celebrii covrigi de Buzău pentru care, în aceste zile, se pregătește cel de-al doilea dosar pentru atestarea tradițională.

Fie că îi savurăm în tihnă, fie în grabă când suntem pe stradă, în mașină sau la școală, cu toții i-am gustat cel puțin o dată. Sunt ieftini și nepretențioși. Ei sunt covrigii, iar cei care se fac la Buzău au ajuns să fie recunoscuți ca fiind și cei mai gustoși din țară. Care este secretul covrigilor de Buzău sau ce îi face să fie atât de buni, nimeni nu poate spune cu exactitate. Cei care îi prepară spun că rețeta este simplă, iar cei care îi consumă sunt de părere că ingredientul care îi face speciali e…sufletul cu care sunt ei pregătiți.

Aluatul, bagat în malaxor și învârtit bine , trece pe masa de lucru, unde suferă transformări după transformări. Bucatele mici de cocă sunt luate la mână , învârtite, răsucite și apoi opărite. Fiecare cerculeț este așezat în final pe jar încins unde se rumenește. Și sunt atât de buni când sunt puși în coșul de nuiele, că se face coada pentru ei.

Iar gustul irezistibil a fost sesizat încă de la prima degustare. Se întâmpla după 1800 când în târgul Buzăului s-au stabilit bulgari, sârbi şi greci. Cei din urmă au fost primii care și-au servit clienții de la cârciumă cu un produs alimentar, în formă de inel cu o coajă aurie şi crocantă, un miez fin și cu o puternică aromă de făină albă de grâu. 

Cu timpul, aproape la fiecare colț de stradă din Buzău a apărut câte o mini patiserie în care  micul colac brun auriu iese pe bandă rulantă. În ciuda numeroșilor producători, atestarea lui ca și produs tradițional a întârziat să apară. Nu pentru că nu ar fi îndeplinit condițiile impuse pentru certificarea lui ci mai de grabă din cauza cerințelor multiple pe care le au mai apoi producătorii de îndeplinit pentru a scoate pe piață un produs atestat tradițional.

Abia în 2018, covrigul de la Buzău a primit prima certificare tradițională. Dan David a fost primul productor care a cerut atestarea covrigilor de Buzău, iar în aceste zile Direcția Agricolă a avizat și al doilea dosar pentru aceeași certificare. Este vorba despre un alt buzoian care deține mai multe puncte de vânzare în oraș, cel mai cunoscut fiind cel din zona gării. Produsul pentru care s-a cerut atestarea este acel colac auriu simplu, mic și extrem de delicios.

În patiseriile din tot orașul oferta este extrem de diversificată de la covrigul simplu consumatorii sunt răsfățați și cu covrigi cususan, sare, mac, seminţe de floarea soarelui sau stafide

Covrigii de Buzău sunt semnalați Catalogul produselor alimentare certificate, aplcație se poate fi descărcată pe orice telefon. În prezent, în județul Buzău sunt 11 producători tradiționali care au atestat 44 de produse, cele mai multe fiind pe bază de carne.