Actualitate

La un pas să rateze înscrierea! Ce s-a întâmplat în ziua în care buzoienii s-au înscris în Programul Casa Verde Fotovoltaice

sursa foto: economica.net

Înscrierile în Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru Regiunea Sud- Est, încheiate în primele 6 minute încă de vinerea trecută, când s-a deschis sesiunea de depunere a cererilor, au fost la un pas să eșueze din cauza unui atac informatic.

Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, site-ul instituției, afm.ro, a fost ținta unui atac și au existat aproximativ 3,6 milioane de cereri de accesare ilegală. Din fericire, infrastructura informatică a rezistat atacului cibernetic, astfel că buzoienii și ceilalți cetățeni din regiune au putut să se înscrie fără probleme în program. Reprezentanții AFM spun că atacul a vizat strict sabotarea programului.

”În data de 9 iunie 2023, site-ul instituției Administrației Fondului pentru Mediu, www.afm.ro a fost ținta unui atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service), fiind aproximativ 3,6 milioane de cereri de accesare din țări precum: Thailanda, Hong Kong, China, India, Korea de Sud, Bangladesh, SUA, Brazilia, Argentina, Yemen, Africa de Sud, Croația, Rusia, Ungaria și Serbia. În urma unei analize interne, s-a stabilit faptul că atacul nu viza obținerea de informații și date despre proiectele și programele Administrației Fondului pentru Mediu, ci s-a dorit sabotarea Programului Casa Verde Fotovoltaice.  Din fericire, infrastructura informatică pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice a rezistat atacului cibernetic și programul s-a desfășurat în condiții normale. Astfel, 10.620 de persoane fizice din Regiunea Sud – Est, din județele: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea au putut să își depună dosarele de finanțare și au epuizat bugetul de 212.400.000 de lei alocat acestei regiuni în 6 minute”, transmite Administrația Fondului pentru Mediu.

Cele mai multe dosare, 2.272, au fost depuse în județul Constanța, iar județul Buzău se plasează pe locul 2 în Regiunea Sud-Est, cu un număr de 2.238 de cereri depuse.

Ceea ce s-a întâmplat vinerea trecută a determinat conducerea AFM să ia o decizie radicală, și anume să nu mai permită ca site-ul să poată fi accesat decât de IP-uri din Europa.

” Având în vedere tentativa de sabotaj care a avut loc în data de 9 iunie 2023 și pentru a preîntâmpina alte eventuale atacuri cibernetice ce pot avea ca scop sabotarea programului, conducerea Administrației Fondului pentru Mediu și a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a luat decizia de a permite doar IP-urilor din Europa să mai poată accesa platforma https://depunerefotovoltaice.afm.ro/ pentru a încărca dosare de finanțare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, mai transmite AFM.