Actualitate

Legenda handbalului românesc a revenit în sala de sport! Cornel Penu a apărat mingiile trimise spre poartă de elevii Liceului Sportiv Buzău

După patru decenii de când și-a încheiat cariera de sportiv de performanță, legenda handbalului românesc și-a reluat rolul de apărător, în poarta Liceului cu Program Sportiv de la Buzău. Cornel Penu a revenit acasă, la Buzău, locul în care gălățeanul, născut pe 16 iunie 1946, și-a petrecut copilăria și adolescența. Momentele, încărcate de emoții puternice, i-au stârnit marelui sportiv amintiri plăcute despre perioada în care juca în echipa națională a României pe care le-a împărtățit, cu vocea tremurând, celor prezenți în sală. Cornel Penu și-a dedicat orele petrecute la Buzău, copiilor pe care i-a întâlnit la Liceul Sportiv cu care a acceptat să facă un scurt meci și pentru care a avut un mesaj ferm de încurajare spre performanță.

Cornel Penu este personalitatea lunii la Buzău. Sportivul cu un palmares greu de egalat, considerat cel mai mare portar de handbal al României din toate timpurile, este buzoianul pe care autoritățile locale îl vor sărbători, în această lună, printr-o serie de evenimente intitulate „Cornel Penu. Legenda s-a întors acasă”.

”Buzăul își prețuiește marile valori. De patru ani am început acest proiect, respectiv mediatizarea buzoienilor de mare valoare în fiecare lună. Este luna lui Cornel Penu la Buzău. Încercăm prin acest proiect să aducem modele în fața voastră, dragi copii, pentru a vă inspira”, a spus Constantin Toma, la evenimentul dedicat lui Cornel Penu.

Și Cornel Penu a venit astăzi acasă. Dublu campion mondial în Franța (197) și Republica Democrată Germană (1974) cu naționala de seniori a României a îmbrăcat, după mai bine de 40 de ani de la încheierea carierei de portar, tricoul cu numărul 1 și a stat în poartă, apărând mingiile venite, cu emoție dar cu mult talent, de la elevii Liceului Sportiv din Buzău.

Timp de câteva minute, în sala Liceului Sportiv s-a simțit dorința de a căștiga, de a fi cel mai bun. Copiii au jucat și au aruncat la poartă. Au fost și goluri dar și mingi apărate chiar de marele sportiv. În final, cu toții au fost invingători pentru că au putut sta alături de un campion și chiar au îmbrăcat același tricou cu numărul 1 pe care scria ”Cornel Pepu”.

Emoțiile au fost atât de partea celor mici, cât și de partea celor care au trăit emoțiile jocului pe când Cornel Penu aducea titlu după titlu pentru handbalul românesc.

”Mă bucur că mă aflu în fața unei legende a sportului românesc. Aveam 10 ani , când a fost acea fază care a făcut înconjurul lumii, iar Cornel Penu a adus al doilea titlu mondial. Vă rog să-l aplaudați. Am emoții. De asemenea, aș vrea să vă spun, câteva picanterii din viața jucătorului și viața omului Cornel Penu . Poate puțină lume știe că este de profesie inginer dar de fapt și-a dorit să devină arhitect, pentru că era un talentat desenator. Mai mult, foarte puțină lume știe că a avut și câteva expoziții la Buzău. Copii, uitați-va la o legendă a handabulului, tindeți să ajungeți așa cum a ajuns Cornel Penu! Era inabordabil înaintea meciului. De ce? Pentru că nu știa decât să căștige!” a spus arbitrul Vasile Pavel.

Momente unice a trăit astăzi însuși Cornel Penu care a mărturisit că, prin prezența la Buzău, și-a îndeplinit un vis: acela de a fi aplaudat de o sală întreaga care îi recunoaște contribuția pe care a dorit să o aducă handbalului românesc.

”Am să vă vorbesc mai întâi de visul meu de când eram sportiv de mare performanță care s-a realizat aici. Sunt foarte emoționat. Vocea îmi tremură. Am fost cu echipa națională a României, jucam un turneu cu o echipă din Germnia. La un moment dat, la încălzire, toata sala s-a ridicat și a aplaudat în picioare un cetățean mai în vârstă. Era un fost campion mondial, și sala l-a apludat. Acest lucru mi se întâmplă mie. Visul mi se realizează aici. Am vrut ca într-o zi să fiu într-o sală și să fiu recunoscut pentru ce am făcut pentru istoria handbalului românesc”, a mărturisit emoționat Cornel Penu.

Marele sportiv, ajuns la vârsta de 75 de ani, și-a încheiat discursul cu un îndemn pentru toți cei care au ocazia să-i îndrume pe cei mici către o carieră sportivă, către handbal.

”Sunt aici copii în sală. Am un apel pentru cei care lucrează cu acești copii.  Toți cei care se ocupă de ei trebuie să înțeleagă complexitatea acestui sport și să-i facă pe copii să se amuze pentru handbalul este un joc, nu trebuie să-l facă din constrângere, să-i încurajeze și să nu-i dezamăgească niciodată”, a spus Cornel Penu.

Portarul de aur a României a fost prezentat ca un model demn de urmat și de Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal.

”Copiilor, dragii mei, aveți nevoie de modele, iar acest omul asta este un model!”

Cornel Penu s-a născut la Galați dar copilăria și adolescența și le-a petrecut la Buzău.  A urmat cursurile Școlii Generale nr.8 , Liceul ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, apoi Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din Galați.

În clasa a V-a a fost descoperit de către profesorul de Educație Fizică , fiind cooptat în echipa de handbal a școlii , căștigătoarea locului I pe țară la campionatul școlar din 1962.  A fost și component al echipei Clubului Sportiv Școlar Buzău.  A fost selecționat în echipa de tineret a României, campioană mondială de tineret în 1967 în Olanda, în același an a luat medalia de bronz la Vesteras.  În 1965 a căștigat „Trofeul Carpați” , în 1969 a fost campion mondial universitar, iar în 1970 campion mondial la Paris și în 1974 la Berlin.  A fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen și cu argint la Montreal.

Campion național a fost selecționat de peste 200 de ori în echipa României și de 3 ori în echipa lumii, iar pentru palmaresul sportiv a fost decorat de două ori cu „Ordinul Muncii”.   

Și-a încheiat cariera în decembrie 1980, devenind antrenor la echipa națională și în 1993 a activat în Maroc.

Acum locuiește în Franța unde este antrenor al Centrului de pregătire din Sedan. Din 2011, Cornel Penu este Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău.