Actualitate

LICEE CU RATĂ DE PROMOVARE ZERO LA SIMULAREA BACALAUREATULUI. “Este nevoie de mobilizare și o pregătire intensă”

Dacă mâine ar avea loc examenul de Bacalaureat, doar puțin peste jumătate dintre liceenii din Buzău ar promova. Cel puțin așa arată rezultatele simulării examenului maturității, simulare susținută săptămâna trecută.

În județul Buzău, peste 51 % dintre tinerii care au susținut simularea au obținut în final medii peste 6, adică medii care le-ar asigura promovarea examenului maturității. Elevii Colegiului Hasdeu au obținut, și anul acesta, cele mai bune rezultate, urmați de cei ai Colegiului Pedagogic și de liceenii de la Eminescu.

“Avem o medie de 51.06 %  promovare pe județ, adică jumătate din elevi au obținut media 6 la cele 3 probe. Într-o ierarhizare a unităților de învățământ liceal avem Colegiul Hasdeu cu 95%, Colegiul Pedagogic Spiru Haret 79%, Eminescu 76 %, Colegiul Național Vlahuță Rm. Sărat 71%. Urmează Liceul de Arte cu 64%, și totalizăm un număr de 10 unități de învățământ care au peste 50%. Celelalte 19 se situează sub procentul de 50%.“, a declarat pentru șansanews.ro, inspectorul școlar general din Buzău, Ionel Meiroșu.

Au fost însă și licee în care nici măcar un elev de clasa a XII-a nu a demonstrat că este pregătit să susțină Bacalaureatul. Câteva licee tehnologice din județ, dar și unul din municipiul Buzău, au rată de promovare 0 la simulare.

“Din păcate, înregistrăm și în această sesiune 0 % promovare, respectiv liceele tehnologice din Vernești, Rușețu, Liceul Victor Frunză Rm. Sărat și “Dimitrie Filipescu” din Buzău. Asta nu înseamnă că 4,2%, cât are “Irina Matei Basarab”, este un procent mulțumitor, nici pe departe.”

Rezultatele extrem de slabe de la simulare, înregistrate în liceele tehnologice, vin să tragă un semnal de alarmă. Oficialii IȘJ Buzău spun că notele arată realitatea din școli și demonstrează că este momentul  pentru o mobilizare generală, a elevilor și profesorilor, pentru o pregătire intensă, pentru a evita un dezastru în vară, când va avea loc examenul maturității.

“În cadrul tuturor activităților de pregătire a examenului de Bacalaureat care se desfășoară în toate unitățile de învățământ se va intensifica această pregătire în perioada imediat următoare, astfel încât să îmbunătățim acest procent. Făcând abstracție de faptul că simularea implică o mobilizare mai mică sau mai mare din partea elevilor,  și de faptul că unii au tratat-o cu puțină superficialitate, ne reflectă o imagine de moment a ceea ce avem în prezent, ca și rezultate, în școli. Eu cred că se vor mobiliza și sper că procentele de promovare vor crește.”

La nivel național, rata de promovare a fost 40,71%. Cele mai bune rezultate au fost obținute de elevii din județul Brăila: 52,1 %.