Actualitate

Linie de finanțare cu capital județean pentru comunele din Buzău, lansată de Neagu! Președintele CJ cheamă în ajutor toate forțele politice

Buzăul va avea propriul program de dezvoltare locală din care vor putea primi finanțate proiectele derulate de primăriile din tot județul, dar în special de UAT-urile mici, fără bugete mari și cu oportunități limitate de investiții. Este vorba despre Programul Județean de Dezvoltare Locală, inițiat de Consiliul Județean Buzău și derulat, în parteneriat, cu UAT-urile din județ. Ideea reprezintă o premieră pentru Buzău, și chiar un proiect unic la nivel național, și aparține președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Proiectul a fost prezentat pentru prima dată luni seara, la Focus News. Invitat în platoul Focus TV, președintele Consiliului Județean a explicat de unde a pornit ideea creării unui proiect județean de dezvoltare locală dar și că această idee poate fi pusă în practică doar printr-o colaborare cu toate forțele politice din județ.

”Așa cum am anunțat la finalul ultimei ședințe a Consiliului Județean, săptămâna viitoare vreau să am consultări cu toate forțele politice. Asta pentru că, eu m-am gândit foarte bine, mergând prin teritoriu, discutând cu oamenii, văzând foarte clar, așa cum înțeleg eu problemele județului, din anumite puncte de vedere și mă refer la infrastructura rutieră, infrastructura de apă și canalizare, infrastructura școlară, chiar și managementul deșeurilor și m-am gândit că dacă, la nivel european și guvernamental s-au creat anumite facilități și proiecte pentru România și, în general, pentru UAT-uri, aș vrea, împreună cu forțele politice, și cred că voi avea consens, să lansăm la Consiliu Județean un program județean de dezvoltare locală în oglindă cu ce s-a întâmplat cu Programul Național de Dezvoltare Locală”, a spus, în exclusivitate la Focus News, Petre Emanoil Neagu.

Neagu a explicat că lucrează la acest program cu o echipă de experți și are deja multe dintre detalii stabilite. Programul se va numi ”Programul Județean de Dezvoltare Locală” și va urmări, aproape identic, principiul Programului Național de Dezvoltare Locală, o linie de finanțare accesată de altfel de multe primării din județul Buzău și care a reprezentat o adevărată ”gură de oxigen” în derularea anumitor investiții aproape imposibil de realizat fără un ajutor extern în condițiile în care bugetele UAT-uri sunt, de multe ori, insuficiente.

”Noi o să-l numit generic ”Programul Județean de Dezvoltare Locală”. Vom face niște reguli foarte clare și eu cred că un număr cât mai mare de UAT-uri vor veni să adere. Principiul este unul foarte simplu. Deja se îngustează oportunitățile de accesare a fondurilor și decât să împrăștiem banii pentru 1-2 kilometri de drumuri, pentru trei pompe de apă, putem împreună, doar așa ne putem ajuta, să facem un ghid corect și o formă corectă de coabitare, de parteneriate între Consiliul Județean și UAT-urile care doresc (mă refer la UAT-uri mici) să vină cu o contribuție , și să creăm un fond comun. Este normal, Consiliul Județean va da cei mai mulți bani. Programul va funcționa după același principiu ca PNDL sau ca programele derulate cu fonduri europene. Toți vom veni cu o parte de cofinanțare, la fel și aici, în funcție de fiecare proiect”, a explicat, în detaliu,  Neagu.

Președintele Consiliului Județului are mari speranțe că această linie de finanțare, care se va derula pe o perioadă de trei ani, va aduce multe beneficii comunelor din județul Buzău și așteaptă ca fiecare primar să depună până la trei proiecte.

”Vom avea același principiu de finanțare, respectiv primul venit, primul servit. Perioada de rambursare și de implementare va fi de un an, doi, trei. Va fi o comisie care va selecta proiectele. Vom face un ghid practic unde vom cuprinde proiecte standard, ce vor fi implementate peste tot, după modelul CNI unde sunt proiecte ”cu uniformă”, de exemplu  același tip de teren de sport peste tot. Licitațiile nu le va face Consiliul Județean. Fiecare comunitate își va face licitația. Situațiile de plată vor fi făcute tot de UAT-uri”, a mai spus președinte Petre Emanoil Neagu.

Neagu spune că ideea sa va lua forma unui proiect de hotărâre și, cel târziu, în luna iulie va ajunge pe masa consilierilor județeni pentru a fi votat. Însă, asta nu înainte ca președintele Consiliului Județean să aibă discuții cu toate forțele politice. Neagu a avut o primă întâlnire cu reprezentanții Partidului Național Liberal despre care, spune președintele CJ, au îmbrățișat ideea și au venit cu idei de proiecte ce vor putea fi finanțate prin acest program județean.

”Am avut discuții cu șefii PNL care au îmbrățișat propunerea mea și au venit cu idei pe care sperăm să le punem în practică. Împreună, mă refer aici la toate forțele politice, trebuie să trecem peste anumite bariere, orgolii politice, pentru că altfel nu putem face nimic bun pentru cetățeni”, a punctat Petre Emanoil Neagu, la Focus TV.