Actualitate Agricultura acum

Livada care într-un an secetos are fructe de dimensiuni record. Care-i secretul

Prune mai mari decât oul de găină. Fructele gigant pot fi găsite într-o livadă din Topliceni, iar recordul pare unul incredibil în contextul în care în alte zone pomii abia dacă au rodit din cauza secetei excesive. De altfel, secretul dimensiunilor impresionante îl reprezintă tocmai irigațiile.

Soții Sofian, despre care sansanews.ro a mai scris și aici, au cumpărat livada în 2017 și de atunci au continuat să îmbunătățească tehnologiile folosite și să găsească secretul unor producții cât mai mari și mai mult decât atât să obțină fructe gustoase. Și au reușit. 2022 pare să fie cel mai bun an. Proprietarii spun că au o producție record, aproximativ 15.000 – 16.000 de kilograme de prune la 2 hectare de pomi. Totul însă a fost posibil datorită irigațiilor. Claudiu Sofian ne-a mărturisit că udă livada aproape în fiecare zi, iar asta a însemnat costuri foarte mari.

”O zi de udat în livadă înseamnă cam 200 de lei, cheltuiți pe benzină”, spune Claudiu Sofian.

Dar cheltuiala și munca au meritat pentru că acum pomii sunt încărcați de fructe. Și nu orice fel de fructe, ci unele gigant. Proprietarul spune că are prune mai mari decât oul de găină, cu o circumferință de aproape 7 centimetri.

Fructele sunt extrem de căutate, iar clienții le preferă nu doar pentru dimensiunile impresionante ci și pentru gustul lor deosebit. În final, toată lumea este mulțumită: și clienții și proprietarii livezii care după ce vor trage linie și vor scădea toate cheltuielile vor rămâne și cu profit.