O afacere de familie pornită cu bani munciți în străinătate și un vis împlinit. În final o livadă care satisface gusturile și celui mai pretențios pofticios. Este locul unde gustul fructelor din copilărie, din grădina bunicii, se îmbină perfect, pe același sol, cu savoarea fructelor mai puțin cunoscute, aduse din străinătate. Pe scurt, patru hectare de pomi fructiferi și arbuști unde doi tineri au transpus în realitate visul lor de a avea propria livadă.
Povestea soților Sofian a început în urmă cu cinci ani, când Ioana și Claudiu au decis să se întoarcă din străinătate. Cei doi tineri, el din Iași și ea din Vrancea, munceau deja de câțiva ani peste hotare, în Italia, însă cu banii strânși printre străini au decis să-și pornească propria afacere în România. Cu gândul de a avea propria livadă, soții Sofian au căutat un teren potrivit și, întâmplarea a făcut ca, pe internet, să găsească o livadă gata înființată la Buzău. Mai exact, la Topliceni. Fără să stea pe gânduri, cei doi au cumpărat-o.
De atunci, cei doi tineri și fiul lor, acum în vârstă de 10 ani, locuiesc în Buzău și muncesc pentru a-și dezvolta afacerea. ”Livada Visul Împlinit” , cum o numesc proprietarii, se întinde pe patru hectare de pământ și adună, în același loc, fructele din grădina bunicii cu soiurile rare de fructe și arbuști, aduse din străinătate. Sunt zeci de soiuri de fructe astfel că în livada soților Sofian se găsesc fructe proaspete din mai până toamna târziu, de la primele cireșe și căpșuni până la gutui.
”Am îmbunătățit soiurile care credeam noi că se caută. Eu vânzând pe piață, văd exact ce vor clienții, iar foarte mulți oameni se întorc în copilărie. Așa că, am plantat și noi soiuri vechi de fructe. Avem de exemplu, soiuri de măr ionatan, măr domnesc, măr crețesc. La cireșe avem soiul ”inimă de porumbel, cireașa amară, cireașa galbenă. Am plantat prunul gras, prunul pentru magiun, cel care cu pielița mai subțire. Avem și soiul vechi de zmeură. Are fructul mai mărunt dar e mai dulceață. În contrast, avem soiul de măr cu miez roșu, Red Love, nectarin, piersicul de Paraguay, cu fructe plate. Am plantat și agrișul pentru că am văzut că este cerere. Afin canadian vedem, la fel că dă randament”, ne-a spus Claudiu Sofian.
În afacerea lor, soții Sofian au câteva reguli: respectă gustul clienților și fac tot posibilul ca fructele să fie sănătoase, nu doar gustoase. Pentru asta, îngrijirea pomilor este o prioritate. De exemplu, gunoiul de pasăre este folosit pentru a-i ajuta să se dezvolte.
Toată investiția de la Topliceni se ridică la zeci de mii de euro. Inițiat, achiziția terenului și cu pomii pe care îi avea a fost de 73.000 de euro, însă de atunci Claudiu și Ioana au tot investit. Până acum, cei doi soți care își vând fructele pe piața din Râmnicu Sărat și două magazine alimentare din același oraș spun că abia și-au amortizat investiția.
Primele fructe care se vor coace sunt cireșele, iar când vor ajunge pe piață puteți afla într-un articol aici.
Adaugă comentarii