Actualitate

Magazine deschise după ora 22.00 și petrecăreți primiți în bar fără vaccin. Bilanțul unei razii de amploare, organizată în tot județul, de polițiști și jandarmi

Valul de infectări cu coronavirus care se înregistrează în județul Buzău a impus restricții pentru persoanele nevaccinate în aproape toate localitățile. Cu excepția comunelor Pardoși, Odăile și Murgești, care au incidență 0, peste tot sunt infectări. Iar acolo unde incidența a depășit 2 cazuri la mia de locuitori, sunt restricții.

Pe măsură ce incidența crește, numărul restricțiilor e tot mai mare, impunându-se reguli pentru persoanele nevaccinate.

Cum ne confruntăm cu o avalanșă de infectări și cu restricții, peste 200 de polițiști și jandarmi din Buzău au organizat în week-end ample controale în localuri, dar și pe străzi. Descinderile polițiștilor au vizat în pricipal localitățile care au rate de infectare mai mari de 7,5 cazuri la mia de locuitori. Și, au venit și primele sancțiuni, primite de persoane care circulau fără declarație și nu aveau nici dovadă de vaccinare, dar și pentru unii patroni de localuri, care au permis accesul clienților fără să le ceară certificatul verde.

„Au fost efectuate 20 de acțiuni în medii de interes public, precum restaurante, fast-food-uri, terase, pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV2, menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică şi verificarea respectării normelor legale aplicabile în contextul prelungirii stării de alertă. Au fost verificate peste 140 de societăţi comerciale şi legitimate 700 de persoane. În urma controalelor în trafic, poliţiştii rutieri au oprit şi verificat peste 200 de autoturisme şi 20 de mijloace de transport în comun. Totodată, au fost verificate şi controlate peste 260 de persoane aflate în carantină sau izolare la domiciliu”, a transmis IPJ Buzău.

Valoarea celor peste 200 de sancțiuni aplicate s-a ridicat la peste 78 de mii de lei.
2 mii de lei este, de pildă, sancțiunea primită de un magazin din municipiul Buzău, aflat în carantină, care era deschis după ora 22.00, deși acest lucru e interzis. O sancțiune similară s-a dat și la Zilișteanca, unde 4 persoane care nu trecuseră prin boală și nici nu erau vaccinate erau într-un bar sătesc, deși nu aveau voie.
Tocmai pentru a preveni răspîndirea virusului, autoritățile anunță că vor continua controalele.
În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței gospodăriei în intervalul orar 20:00-05:00, cu următoarele excepții: – deplasare în interes profesional inclusiv, între locuință gospodărie și locul locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.

  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță și pentru achiziționarea de medicamente.
  • deplasări în afara localităților, a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul trenul autocare sau alte mijloace de transport persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate.
    -din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități sau decesul unui membru de familie.

Aceste restricții nu se aplică pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV 2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii, în spații închise și/sau deschise publice și/sau private să își organizeze și să desfășoare activitatea în intervalul orar 05:00-22:00, în toate localitățile unde incidență cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori.


În intervalul orar 22:00- 5:00 operatorii economici care desfășoară activități de comerț și prestări de servicii în spații închise sau deschise publice și sau private pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Aceste măsuri nu se mai aplică dacă incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori sau dacă incența acumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/ 1.000 de locuitori.
Unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrat la domiciliu, precum și operatoriI economici din domeniul transportului rutier de persoane și de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă cu respectarea normelor de protecție sanitară.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian