Actualitate

Măștile gratuite au rămas nedistribuite, în timp ce Poliția a dat sancțiuni celor ce nu aveau acest accesoriu, iar cetățenii au purtat măști improvizate din bumbac

Sute de mii de măști de protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2 care ar fi trebuit distribuite bătrânilor din satele buzoiene și persoanelor nevoiașe din municipiile Buzău și Râmnicu Sărat nu au ajuns niciodată la beneficiari. Este vorba despre măștile cumpărate cu bani grei de statul român pentru a fi distribuite gratuit persoanelor defavorizate în perioada în care purtarea lor era obligatorie peste tot, iar lipsa acestui accesoriu era sancționată de Poliție. Totuși, 11 milioane de măști la nivel național, dintre care peste 400.000 și în județul Buzău, zac în continuare în depozitele primăriilor și ale Direcțiilor De Asistență Socială. Din 15 mai 2021 purtarea măști de protecție în aer liber nu mai este obligatorie, iar acum autoritățile trebuie să găsească soluții pentru a folosi măștile pentru care s-au plătit milioane de euro.

Purtarea măștii a fost una dintre măsurile impuse pentru a ne proteja de infecția cu SARS-CoV-2, iar la începutul pandemiei acest accesoriu devenise un lux. Farmaciile au terminat rapid stocurile, iar cele care încă mai aveau în depozite au mărit prețurile exagerat de mult. Obligați să iasă din casă doar cu mască, pe care să o schimbe la fiecare patru ore pentru a fi eficientă, mulți români au început să improvizeze măști din bumbac, dublate cu tifon.

În toată această criză, statul român a cumpărat, cu sume enorme, milioane de măști pentru persoanele defavorizate din toată țara. Astfel de accesorii au ajuns și în Buzău. Se întâmpla în septembrie 2020, când Buzăul a primit, în total 3.630.000 de măști care ar fi trebuit, cu ajutorul primarilor și Direcției de Asistență Socială, să ajungă la bătrânii din satele buzoiene dar și la persoanele nevoiașe din municipiile Buzău și Râmnicu Sărat.

Din păcate, nici astăzi, la nouă luni distanță, măștile nu au ajuns la beneficiari, adică exact categoriile de persoane vulnerabile în fața noului coronavirus.

În total, 423.560 zac în depozite, iar cea mai gravă situație este în municipiul Buzău unde nu au fost distribuite nici măcar jumătate dintre măștile primite. Mai exact, peste 170.000 de măști din totalul primit sunt încă în depozitul Direcție de Asistență Socială Buzău.

Gabriela Antonescu, directorul DAS Buzău, spune că oamenii nu au manifestat interes față de aceste măști și că, o parte din cele distribuite au fost duse direct la domiciliul beneficiarilor de asistenții sociali.

Zeci de mii de măști se găsesc și în sediile mai multor primării din județ. De exemplu la Vadu Pașii au rămas nedistribuite peste 31.000 de măști din cele 84.000 câte au ajuns la Primăria din comună. Câte 10.000 de măști mai sunt și în comunele Țintești și Săgeata, iar lista UAT-urilor care nu au reușit distribuirea în totalitate a măștilor gratuite este destul de lungă. În total, este vorba despre 24 de primării care au rămas cu măști în depozite.

Din păcate situația este similară în multe dintre județele țării. În total, 11 milioane de măști sunt nedistribuite. Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, în timpul căruia au fost distribuite aceste măști, a spus că Ministerul a distribuit măștile către DSP-uri, iar acestea din urmă către autoritățile locale, ele fiind cele care ar fi trebuit să se asigure că sunt distribuite cetățenilor.