Actualitate

Meteorologii confirmă: cel mai secetos an din istorie! Apele râurilor scad văzând cu ochii

După o seară și o dimineață în care temperaturile au mai scăzut, iar aerul a devenit ceva mai respirabil, ne pregătim să înfruntăm din nou temperaturi caniculare.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de caniculă, valabilă de azi până joi inclusiv. Valul de căldură care persistă în vestul țării se extinde în cea mai mare parte a țării, inclusiv în Buzău, fiind emis cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Potrivit meteorologilor, vor fi temperaturi cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius la umbră, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Au fost temperaturi de foc în ultimele zile, în întreaga țară, valori cum nu s-au mai înregistrat de ani de zile. Vremea extrem de călduroasă și lipsa precipitațiilor au transformat luna lui cuptor, de anul acesta, în cea mai secetoasă lună din ultimii ani, a declarat, la Antena 3, directorul ANM, Elena Mateescu.

„Luna iulie din acest an înregistrează, în acest moment, cea mai mică valoare din istoria măsurătorilor meteorologice, 29,2 l/mp, ceea ce reprezintă 37% din media climatologică a unei luni iulie în țara noastră. Cel mai secetos an până la această dată s-a înregistrat în 1989 ca și lună iulie, cu 30,5 l/mp. Ceea ce este, însă, de menționat este și faptul că, în cele aproape 11 luni din anul agricol curent, respectiv 1 septembrie 2021 și până în 24 iulie 2022, înregistrăm o cantitate de numai 429,2 l/mp și într-adevăr la acest moment, anul agricol 2021-2022 este pe primul loc ca fiind cel mai secetos din perspectiva regimului de precipitații, până în prezent 2011-2012 înregistrând 532,1 l/m2, iată la o distanță de 100 l/mp, iar în condițiile în care, luna august, așa cum arată estimările la acest moment în care semnalul pentru deficit de precipitații, cel puțin până în jurul datei de 22 august rămâne și se va confirma, într-adevăr putem să consemnăm că acest an va fi cel mai secetos de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră.

În plus, dacă prognozele meteo se vor menține, și august va înregistra valori istorice.

“Dacă estimările se vor confirma pentru săptămânile 1-8, 8-15 și 15-22 așa cum arată datele la acest moment, în care semnalul pentru deficit de precipitații este semnificativ în aproape toată țara, nu excludem ca și luna august, ultima lună a verii din acest an, să fie una dintre cele mai secetoase, după luna iunie din acest an, a treia lună cea mai secetoasă din istorie, iată iulie la acest moment prima lună și să vedem luna august în ce parametri va încheia bilanțul din punct de vedere al regimului de precipitații.”

Seceta extremă afectează culturile și scade debitul apelor curgătoare. În toată țara se înregistrează situații dramatice. Și în Buzău se înregistrează debite din ce în ce mai scăzute. Mai multe râuri, în special din zona de câmpie, sunt afectate. Momentan,  însă,  spun hidrologii, situația nu este îngrijorătoare.

“Din cauza secetei extreme care afectează cea mai mare parte a județului Buzău, nivelurile și debitele râurilor sunt scăzute, dar nu la nivelul minimelor istorice. În acest context, pe anumite sectoare de curs de apă se înregistrează fenomene de secare, mai precis, la stațiile hidrometrice Potîrnichești, pe râul Câlnău (care seacă în fiecare an) și la stația hidrometrică Cernătești, pe râul Slănic, care înregistrează secare, în medie, o dată la 5-10 ani. Precizăm că la Cernătești s-a mai înregistrat secare și în alți ani secetoși, cum ar fi: 2000, 2007, 2012.   În ceea ce privește acumularea Siriu, aceasta are un coeficient de umplere de 83%, raportat la volumul corespunzător cotei nivelului normal de retenție restricționat. Trebuie avut în vedere însă, faptul că debitul afluent în acumularea Siriu este în scădere (sub 2mc/secundă, conform prognozelor), situație în care, conform Regulamentului de Exploatare, se pot evacua din acumulare debite egale cu cele afluente”, transmite Administrația Bazinală Apele Române Buzău-Ialomița.