Actualitate

Mii de buzoieni au rămas fără apă potabilă. Care este explicația Companiei de Apă

Fără apă la robinete în plină caniculă! Este chinul pe care au fost nevoiți să-l îndure mii de buzoieni, abonați la Compania de apă Buzău, atât din municipiul reședință de județ cât și din mai multe comune. Totul pentru că furnizorul de apă, respectiv Compania de Apă întâmpină numeroase probleme care au condus la sistarea serviciului de alimentare cu apă în ultimele zile.  Pe rând au rămas fără apă, începând de marți, localnicii din cinci localități din mediul rural dar și toți locuitorii din municipiul Buzău.  Compania de Apă Buzău anunță că astfel de situații vor mai apărea în următoarea perioadă,în special în municipiul Buzău, unde sunt programate mai multe lucrări derulate în cadrul unui program cu fonduri europene.

Primii care s-au trezit fără apă la robinete au fost abonații Companiei de apă din Zorești și Nenciulești, Merei. Aici alimentarea cu apă a fost oprită din cauză că sursele de alimentare nu au mai putut asigura consumul.

În cursul zilei de miercuri, la Zorești, comuna Vernești, au fost trimise cisterne cu apă menajeră, iar autoritățile locale au distribuit apă îmbuteliată.

Apa oprită și la Cernătești și Săpoca

Între timp, problemele s-au mutat la Săpoca și Cernătești. Din cauza unor avarii, compania a oprit alimentarea către peste 3000 de abonați din cele două localități. A fost o acțiune de pe poziții de forță pentru a forța mâna constructorului de pe șoseaua din zonă să-și dea acordul pentru ca utilajele să spargă asfaltul recent turnat și să intervină.  Intervenția a durat până spre ora 21,00 după care s-a reluat furnizarea apei.

”Spărtura pentru care am dat comunicatul de ieri, probabil că și faptul că am dat comunicat și am avut o voce mai puternică pentru a fi lăsați să intervenim la această spărtură poate că și asta a determinat să obținem mai repede acordul pentru intervenție. Lucrările au avut loc aseară între orele 19.00 și 21.00. În astfel de situații este extrem de important să intervenim operativ astfel încât să nu afectăm furnizarea apei pentru utilizatorii noștri”, a explicat Simona Săvulescu, director Compania de Apă Buzău.

În acest caz, oprirea apei afecta și Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, unitate care mai avea rezerve proprii de apă pentru 48 de ore. (Detalii aici)

O noapte fără apă și pentru abonații din municipiu

Apa potabilă s-a oprit, noaptea trecută, și în tot orașul Buzău. Decizia a fost luată pentru ca rețelele înlocuite în centrul municipiului să fie puse în funcțiune.

”Toate aceste lucrări de investiții sunt absolut necesare pentru rețeaua de distribuție apă potabilă și rețeaua de canalizare din municipiul Buzău și sunt lucrări de investiție care fără finanțare nerambursabilă nu ar fi fost posibil să fie realizate. Aceste lucrări nu vor face decât să crească nivelul de calitate al apei pe care noi o furnizăm cât și altor parametri, respectiv o presiunea mult mai corespunzătoare pentru acele zone pentru care presiunea nu este foarte bună”, a explicat Simona Săvulescu, director Compania de Apă Buzău .

A fost o intervenție de câteva ore, dar și înaintea ei, când oamenii și-au făcut provizii, și la reluarea furnizării, apa a fost închisă la culoare și improprie consumului.

Urmează alte zile fără apă potabilă  

Conducerea Companiei de Apă spune că nu va mai recurge la oprirea apei în tot orașul atunci când vor fi puse în funcțiune celelalte conducte înlocuite în oraș.

Simona Săvulescu, director Compania de Apă

Pentru acele lucrări, apa va fi oprită doar pentru abonații care locuiesc în zona în care se va lucra la rețeaua de apă.