Actualitate

Mii de cadre medicale, nevaccinate în spitalele din Buzău. Datele oficiale, la opt luni de la debutul campaniei de imunizare

Luptă cu virusul însă, până acum, au amânat decizia vaccinării anti COVID-19, considerată de specialiștii din toată lumea  principala armă împotriva răspândirii virusului, care la Buzău a ucis aproape 500 de persoane. Este vorba despe mii de cadre medicale din toate unitățile medicale din județ care până acum nu s-au imunizat împotriva infecției cu SARS-CoV-2. O arată un raport pus la dispoziția sansanews.ro de conducerea Direcției de Sănătate Publică Buzău, care arată că județul l are o rată de vaccinare în rândul cadrelor medicale cu mult sub media națională. Ma grav este că cele mai multe refuzuri sau amânări au venit din rândul personalului auxiliar, culmea, aceasta fiind  categoria de angajați din rândul căreia au fost înregistrate cele mai multe îmbolnăviri. 

Pentru prima dată, la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare la Buzău, DSP a făcut publice cifrele exacte privind numărul cadrelor medicale imunizate împotriva Covid-19 și, din păcate, situația nu este deloc îmbucurătoare. Mai exact, doar 60% dintre angajații spitalelor din județ au admistrate ambele doze cu serul anti-COVID.

”La nivel de județ, procentul de vaccinare pentru personalul  medical este de peste 60%, comparativ cu 1 mai, când procentul era de aproximativ 50%. Deci, în două luni se vede o creștere semnificativă  a ratei de vaccinare în rândul cadrelor medicale, însă trebuie să recunoaștem că sunt și categorii de personal, în rândul cărora procentul de vaccinare este unul  mai mic și aici se încadrează personalul auxiliar, infirmiere și brancardieri. La nivelul tuturor unităților medicale acest procent se înadrează cam la 40%”, a spus Cristina Ungureanu, director DSP Buzău

Mai grav este că cei mai mulți dintre cei care au refuzat vaccinarea sau pur și simplu au amânat, din diferite motive administrarea serului anti COVID, fac parte din categoria angajaților care stau cel mai aproape și petrec cel mai mult timp lângă pacienți. Este vorba despre infirmiere și brancardieri, mai exact  categoria in rândul căreia au fost înregistrate cele mai multe îmbolnăviri, dar care au și transmis și cel mai ușor virusul la pacienții internați cu alte afecțiuni medicale.

„Riscul există pentru că așa cum vedem, numărul infectărilor crește de la o zi la alta, și cu siguranță și numărul de pacienți din unitațile medicale va crește, iar atunci riscul este unul destul de mare. Tocmai din acest motiv, de fiecare dată și cu fiecare ocazie pe care o avem încercăm să le aducem la cunoștință tuturor cadrelor medicale nevaccinate care n-au trecut prin boală, sau care au trecut prin boală, și pentru care au trecut mai mult de 180 de zile să se vaccineze, le prezentăm beneficiile vaccinării, astfel încât să nu existe riscuri nici pentru pacienți, nici pentru cadrele medicale”,  spus Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

Potrivit raportului prezentat de DSP, cel mai slab procent de vaccinare înregistrat în rândul infirmierelor este raportat de spitalul CFR Buzău unde doar 19% dintre infiermiere sunt imunizate. Tot în această unitate a fost înregistrat și cel mai mic număr de asistente imunizate, respectiv 21%, în condițiile în care aici, în vara anului trecut, a fost înregistrat un focar Covid-19, cei mai mulți bolnavi fiind chiar asistente. La spitalul Nehoiu au fost vaccinate 33% dintre asistente și 25% dintre brancardieri și peste 60% dintre infirmiere. La Spitalul din Râmnicu Sărat doar 39% dintre infirmere au administrate dozele cu serul anti Covid, în timp ce la Spitalul Județean Buzău procentul este mai ridicat, respectiv 48%.

În ceea ce privește procentul de vaccinare înregistrat în rândul medicilor, Buzăul are un singur spital unde toți medicii sunt imunizați. Este vorba despre spitalul de la Smeeni,   în restul unităților sunt imunizați circa 50% dintre doctori. La Spitalul Județean Buzău procentul este de 62%, iar la spitalul de la Râmnicu Sărat 66%.  

Campania de vaccinare a debutat la Buzău pe 4 ianuarie 2021, iar primul medic imunizat a fost șeful Secției de Boli Infecțioase, Bogdan Micu.