Actualitate

Mii de copii din Buzău lăsați acasă de părinții plecați departe, după un trai mai bun. Cum a afectat pandemia familiile în care unul sau ambii părinți muncesc peste granițe

Pentru ca un copil să crească sănătos are nevoie de părinții săi care să-i ofere iubire și afecțiune. Din păcate, sărăcia și neajunsurile materiale îi împing pe mulți să plece în străinătate. Copiii ajung astfel să locuiască cu bunicii sau cu rudele care, deși încearcă, nu pot înlocui dragostea părintească.

La nivelul județului Buzău, numai în primul trimestru al anului 2021 au fost raportați de către autoritățile locale 2010 copii care au părinții departe, la muncă, peste granițe. Dintre aceștia, 516 copii au ambii părinți plecați în străinătate, 1168 copii sunt cu un singur părinte plecat la muncă în străinătate și 326 copii cu părinte unic susținător al familiei plecat la muncă în străinătate.

Din păcate, deși părinții pleacă la muncă în speranța unui trai mai bun pentru familia lor, urmările pe care le are despărțirea de copii sunt grave, și uneori ireversibile. Mulți dintre copii încep să aibă probleme de comportament, alții devin închiși, nu mai comunică cu cei din jur ori intră în anturaje dubioase.

„Cazurile în care copiii rămân o perioadă de timp fără prezența unui părinte sau a unui alt adult de referință (bunici activi și implicați, alte rude apropiate) care să îi supravegheze, protejeze și să îi susțină mai ales la nivel afectiv, în acțiunile pe care ei le întreprind, pot avea asupra acestora efecte negative, atât la nivel emoțional, cât și la nivel comportamental. În plus, lipsa părinților sau a reprezentantului legal poate determina și limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educație și la beneficii sociale,” a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs.

Pe lângă toate acestea, situația pandemică a generat noi probleme în familiile în care unul sau ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Din cauza coronavirusului, mulți nu s-au mai putut întoarce în țară și nu și-au mai văzut copiii de ani buni:

„Pandemia a generat efecte negative și în aceste cazuri.
Avem situații în care părinții au rămas în străinătate, în imposibilitatea de a reveni mai des acasă, din cauza contextului actual. Dar, exemplificăm și situații în care părinții și-au pierdut locul de muncă și au revenit din străinătate, relația cu proprii copii fiind afectată acum și de lipsa veniturilor.”

Specialiștii atrag atenția cu privire la impactul negativ pe care îl are lipsa părinților asupra copiilor. Cu părinții plecați departe, copiii pot trăi emoții puternice, care pot declanșa inclusiv episoade de depresie. Neluați în seamă și nevindecate, aceste răni pot avea urmări grave pe termen îndelungat:

„Chiar dacă bunicii încearcă să compenseze cu iubire afecțiunea și sprijinul emoțional de care are nevoie copilul, totuși acesta va resimți profund lipsa părinților pe parcursul copilăriei. Această lipsă a părinților poate duce la crearea unui gol interior, resimțit de copil sub forma unei suferințe psihologice. Ei se pot confrunta cu emoții copleșitoare: tristețe, depresie, dor, nevoia de afecțiune. La adolescență, apar riscuri de consum de alcool, droguri, anturaje toxice. Fără un sprijin susținut din partea familiei și psihologilor, acești copii pot dezvolta la maturitate tulburări afective, depresie cu risc de suicid, simptome posttraumatice, ” a declarat psihologul Oana Șerbu.

Pentru a nu se ajunge aici, importantă e comunicarea. Specialiștii recomandă părinților să vorbească des si sincer cu copiii și să nu evite să apeleze la psihologi atunci când simt că ceva e în neregulă.