Actualitate POLITICĂ

SENATORUL PNL, VLAD PUFU, DUPĂ SITUAȚIA INCREDIBILĂ DE LA POȘTA CÂLNĂU, UNDE COPIII NU AU FOST LĂSAȚI SĂ INTRE ÎN ȘCOALĂ: ”Politica pe spatele copiilor este o mare greșeală”

Senatorul liberal Vlad Pufu reacționează după situația incredibilă de la Poșta Câlnău, unde copiii nu au fost lăsați să intre în bănci, deși localitatea e în scenariul verde, ceea ce înseamnă deschiderea școlilor pentru toate clasele.

Parlamentarul de Buzău atrage atenția că jocurile politice nu își au rostul atunci când la mijloc sunt copiii și face apel la autorități să se implice astfel încât elevii din Poșta Câșnău să poată merge fizic la școală, conform scenariului în care este localitatea.

Redăm mai jos textul integral publicat de senatorul PNL,Vlad Pufu:

”Decizia Guvernului de a redeschide școlile a prins nepregătite autoritățile locale din Poșta Câlnău. Deși au avut la dispoziție luni întregi în care puteau să pregătească momentul revenirii elevilor în bănci, autoritățile din această comună au ajuns exemplu național de ”așa nu”, luând decizia de a pune lacătul pe ușa școlii și de a nu-i lăsa, astăzi, pe copii să intre în bănci. Motivul invocat de primarul din comună este acela că școala nu are certificatul de recepție a lucrărilor care s-au efectuat recent, acolo. Dar, pe de altă parte, aceeași școală a funcționat fără o recepție prealabilă circa trei săptămâni, până a intrat în sistem online. Atunci de ce s-a putut, iar acum nu ? În plus, de la finalizarea lucrărilor, Primăria trebuia să prevadă bani din bugetul local, astfel încât să se poată face recepția lucrărilor de către Inspectoratul de Stat în Construcții.

De ce nu s-a făcut această recepție a lucrărilor? De ce nu au fost alocați bani în timp util pentru toate avizele necesare? De ce nu au fost anunțați la timp copiii și părinții, pentru ca astăzi ei să nu vină degeaba la școală? De ce au fost ținuți acești oameni în frig, în fața școlii, până li s-a comunicat că orele se vor face tot online, desi comuna e în scenariul verde?

Autoritățile din Poșta Câlnău trebuie să răspundă la toate aceste întrebări pentru că cei care au de suferit sunt copiii. Sper, totodată, ca situația să se remedieze cât mai curând posibil, factorii decidenți să dovedească maturitate și să facă tot ce le stă în putință să asigure copiilor accesul la educație. Aici, nu mai e vorba de jocuri politice, de orgolii ori de interese. Este vorba despre copiii noștri care au dreptul să meargă la școală, au dreptul la educație, dincolo de orice manevre ori jocuri politice.”

Și liderul PNL, deputatul Gabriel Avrămescu a reacționat după scandalul de la școala din Poșta Câlnău:

” Deși comuna Poșta Câlnău se află în scenariul verde, Școala Gimnazială „Constantin Ivănescu” aflată pe raza acestei localități, și-a așteptat luni de dimineață elevii cu porțile închise. În condițiile în care guvernul PNL a făcut eforturi să redeschidă unitățile de învățământ de pe teritoriul țării, elevii școlii din centrul comunei Poșta Câlnău și-au găsit astăzi școala închisă. Motivul invocat de primar a fost că școala nu poate funcționa deoarece Primăria ar fi trebuit să plătească Inspectoratului de Stat în Construcții suma de 16.000 lei, în vederea eliberării ultimului aviz. Deși la prima vedere nu pare să existe nicio implicație politică la mijloc, se pare că motivul real este nemulțumirea edilului comunei cu privire la decizia de schimbare din funcție a directorului școlii, măsură luată de I.Ș.J. Buzău în luna ianuarie. Deși răzbunările politice nu ar trebui să își facă loc pe coridoarele școlii, totuși acest lucru se întâmplă, iar sute de copii nevinovați sunt prinși la mijloc într-un conflict care nu îi privește. Solicităm măsuri urgente din partea conducătorului Instituției Prefectului Județul Buzău, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă și a Inspectoratului Școlar Județean pentru ca elevii din Poșta Câlnău să poată beneficia de dreptul la educație. ”

Reamintim, deși comuna Poșta Câlnău se află în scenariul verde, Școala Gimnazială „Constantin Ivănescu” a rămas, luni, ferecată cu lacătul, în timp ce copiii și părinții au așteptat în frig zeci de minute până li s-a comunicat că trebuie să meargă acasă, pentru că orele se vor desfășura tot online.

Motivul invocat de primar a fost că școala nu poate funcționa pentru că nu are certificatul de recepție a lucrărilor de modernizare efectuate  recent. Însă, părinții copiilor de la școala din Poșta Câlnău spun că la mijloc ar fi vorba despre altfel de lucruri, iar primarul ar fi pus lacătul pe poarta școlii, nemulțumit de decizia de schimbare din funcție a directorului școlii, măsură luată luna trecută de Inspectoratul Școlar.

Aceiași părinți, dar și surse din ISJ Buzău, spun că școala ar fi fost deschisă înainte de intrarea în scenariul roșu, deși nici atunci nu avea acest certificat de recepție a lucrărilor. Bai mai mult decât atât, cât timp elevii au stat acasă, participând online la ore, cadrele didactice ar fi mers în școala respectivă și și-ar fi desfășurat acolo unele activități specifice. Ceea ce ridică multe semne de întrebare asupra motivelor reale care au stat în spatele deciziei autorităților de a nu-i lăsa, luni, pe copii să intre în școală.

Dincolo de aceste lucruri, în cazul de la Poșta Câlnău, pare tot mai mult că niște copii nevinovați au căzut victime oamenilor mari și intereselor lor.

Autorul știrilor

Cristina Sterian

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • DESPRE FAPTUL CA ELEVII DIN MEDIUL RURAL CARE FAC NAVETA IN BUZAU , CU EXCEPTIA CELOR CARE FOLOSESC TRANSBUZ, SUNT OBLIGATI SA PLATEASCA BILETUL SAU ABONAMENTUL DIN BANII FAMILIILOR, SI ASA AFLATE INTR-O SITUATIE GREA, CE SPUN DISTINSII PARLAMENTARI PUFU SI AVRAMESCU? DE CE NU SE MAI RESPECTA HG 435/2020 SI LEGEA EDUCATIEI NATIONALE? OARE NU TOT GUVERNUL LIBERAL A DAT HG 435/2020?