Actualitate

Munți de gunoaie peste tot în județ, inclusiv pe maluri și cursuri de ape. Zeci de primării au fost amendate

Primării prinse pe picior greșit într-un sezon al ploilor și inundațiilor, în care autoritățile sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni eventualele nenorociri cauzate de precipitațiile abundente.  7 unități administrative teritoriale din 20 verificate au fost descoperite cu nereguli și au fost amendate.

Controlul a fost efectuat  de comisarii Gărzii de Mediu, de reprezentanți ai SGA Buzău și Vrancea, ai Gărzii Forestiere, ISU Buzău și cu specialiști de la Prefectură și a urmărit verificarea stării de salubrizare a cursurilor de apă, a malurilor și a modului de realizare si întreținere a șanțurilor și rigolelor în localități, astfel încât în caz de ploi puternice, de care Buzăul nu a dus lipsă în ultimele săptămâni, apa să aibă unde să se scurgă si sa nu provoace inundații în gospodăriile oamenilor.

Au fost efectuate 20 de controale la 20 de primării din județ: între care municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, orașele Nehoiu și Pătârlagele, dar și la Smeeni, Rușețu, Grebănu, Topliceni și Costești. Controale au fost si la  Gherăseni, Cislău, Merei, Movila Banului, Puiești, Valea Râmnicului, la Poșta Câlnău, Racovițeni, Siriu, Calvini și Chiojdu.

La finalul controalelor, 7 primării au fost amendate  cu sancțiuni în valoare de 105  mii de lei iar echipele de control au dispus înlăturarea problemelor: mai exact s-au dispus măsuri de salubrizare a terenurilor pe care au fost găsiți munți de gunoaie, primăriile fiind obligate să le transporte la societăți autorizate, în vederea valorificării sau după caz eliminării.

Totodată, de la începutul anului și până în prezent, comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Buzău, in urma sesizărilor primite de la diverse persoane, ONG-uri (ex. Letʼs do it, Romania!) si mass-media,  au desfășurat acțiuni de verificare a salubrizării localităților, în special verificarea amplasamentelor unde s-au identificat depozitări ilegale de deșeuri.

In această perioadă, acțiunile s-au desfășurat în 74 de primării din cele 87 de pe raza județului Buzău, din care un număr de 41 de U.A.T.-uri au fost sancționate cu amenzi contravenționale în valoare de 760 000 lei.

”Au fost impuse măsuri de valorificare/eliminare a deșeurilor, conform provederilor legale. Totodată, au fost aplicate un număr de 61 sancțiuni contravenționale principale – amenzi în valoare de 805 000 lei unor agenți economici, cât și unui număr de 6 persoane fizice, pentru nerespectarea prevederilor privind legislația de mediu în vigoare prevăzută de Legea nr.  211/2011 privind regimul deșeurilor, HG 1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României, OUG 195/2005 privind protecția mediului”, se arată în raportul Gărzii de Mediu, prezentat, miercuri, în Colegiul Prefectural.