Actualitate

”Ne-au invadat urșii!” Soluțiile propuse de un primar din Buzău pentru contracararea atacurilor

Foto arhiva

“Ne-au invadat urșii. Mai e puțin și ne trezim cu ei în casă, la frigider!” Este ceea ce spune primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamțu. Urșii au coborât din pădure în căutare de hrană și în anii trecuți, însă, în prezent situația este mai mult decât îngrijorătoare. Sălbăticiunile ajung frecvent în mijlocul satelor din Chiojdu și atacă în fiecare noapte chiar și câte două gospodării. Poftesc nu doar la animalele pe care oamenii le cresc lângă case, ci au ajuns chiar să intre în cămările și beciurile sătenilor.

“Urșii ne-au invadat. Au intrat în curți, chiar și în beciuri și în cămări. Mănâncă mierea, cerealele din beci, mai e puțin și ne intră în casă, la frigider.”

Primarul Gheorghe Neamțu

Situația a devenit îngrijorătoare. Oamenii se tem pentru propriile vieți. Pentru a evita o tragedie, autoritățile locale au decis să ia atitudine. Au întocmit o petiție adresată ministrului Mediului, care include o serie de măsuri menite să prevină atacurile date de urși în zonele locuite. Autoritățile din Chiojdu merg din casă în casă și strâng semnături de la localnici. În doar câteva zile, peste 1500 de oameni au semnat petiția care speră să le readucă liniștea, spune primarul liberal al comunei Chiojdu, Gheorghe Neamțu.

Măsurile necesare pentru alungarea urșilor din sate au fost discutate, zilele trecute, și în cadrul unei întâlniri la care au participat prefectul Daniel Țiclea și deputatul Gabriel Avrămescu, liderul PNL Buzău.

În cel mult două săptămâni, primarul comunei buzoiene speră să ajungă în fața ministrului Mediului pentru a-i prezenta propunerile. În cazul în care demersul nu va avea succes, are și un plan B: achiziționarea unui container capcană care să fie amplasat lângă locuințele atacate frecvent de urși, și apoi relocarea animalelor.

“În cazul în care nu funcționează această petiție, trebuie să ne adaptăm, nu vom sta cu mâinile în sân. Am început demersurile pentru a achiziționa un container capcană. Vom merge punctual pentru că sunt zone unde atacă frecvent, adică o casă a fost atacată de 5-6 ori”, spune Gheorghe Neamțu, primarul liberal al comunei Chiojdu.

Primarul Gheorghe Neamțu

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Ne au invadat urșii???cine este idiotul care asmute bipezii împotriva urșilor?? invazia este în capul lor de analfabeți funcționali..