Actualitate

Noi criterii pentru acordarea burselor. Cine va mai primi bursă de merit

Se schimbă din nou criteriile de acordare a burselor școlare. Ministrul Educației Ligia Deca anunță o serie de modificări în ceea ce privește bursa de merit, dar și introducerea unui nou tip de bursă, începând din anul școlar 2024-2025.

În primul rând, bursa de merit va fi acordată pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase care au media anuală cel puțin 9,50. Pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, iar pentru elevii din clasa a IX-a media de admitere la liceu.

Pe de altă parte, Ministerul Educației vrea să introducă un nou tip de bursă, cea de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii care vor avea media anuală până în 7 și se află printre primii 30% din clasă cu cele mai bune rezultate la învățătură.

Toate acestea sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță, lansat în dezbatere publică.

 „Ordonanța despre care vorbim prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă: bursa de reziliență. Scopul acestei burse este de a motiva și elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze. Este, practic, o formă de a stimula progresul individual în învățare. Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală 7 și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor”, a declarat ministrul liberal al Educației, Ligia Deca.

Concret, bursele ar fi următoarele, conform proiectului:

–        bursă de excelență olimpică (I și II)

–        bursa de merit; – 450 de lei/lună

–        bursa de reziliență; – 300 de lei/ lună

–        bursă socială; – 300 de lei/ lună

–        bursă tehnologică – 300 de lei/lună

Bursa de reziliență, mai prevede proiectul de act normativ,  va fi acordată și elevilor cu afecțiuni oncologice sau care sunt școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu.

Propunerile ministerului vin după ce anul acesta, noile criterii de acordare a burselor au creat ample discuții. Motivul: burse de merit au primit chiar și elevi cu medii sub 5. Mai exact, conform situației ministerului, aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit.