Actualitate

Noi reacții în scandalul pesticidelor. ”Situația trebuie lămurită urgent. Afectează încrederea consumatorilor și compromite activitatea legumicultorilor cinstiți”

Scandalul izbucnit în urmă cu aproape o săptămână, în urma unei anchete a poliției, care a scos la iveală că doi legumicultori din Glodeanu Sărat foloseau substanțe toxice, interzise în România, pentru dezvoltarea legumelor din solarii, este departe de a se stinge.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că se ia în calcul varianta ca agricultorii care folosesc substanțe toxice pentru tratarea legumelor să rămână fără subvenții de la stat. Greu de dovedit, în condițiile în care se fac prea puține analize, iar instituțiile responsabile cu gestionarea unei astfel de situații nu au ieșit cu declarații care să liniștească apele.

Într-o intervenție la Focus TV, seara trecută, senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, a vorbit despre necesitatea unor reacții rapide, mai ales că acest scandal e cu două tăișuri: pe de o parte este neîncrederea populației legată de legumele românești, iar pe de altă parte e modul în care sunt afectați producătorii onești.

”Este obligatoriu să rezolvăm cât mai repede această problemă, pentru că emoția creată în jurul acestui scandal tinde să îi afecteze pe legumicultorii cinstiți. Majoritatea este corectă. Lipsa unei declarații oficiale a Ministerului Agriculturii sau instituțiilor din subordine nu face decât să prelungească acest semn de întrebare. Era obligatoriu ca în secunda 2, a doua zi chiar, să se înființeze la poarta acestor fermieri care au fost prinși, cum se spune, cu ocaua mică, să se ia probe de acolo și să avem cât mai repede niște date oficiale cu care să liniștim populația și pe cei pe care tinde să îi afecteze nemeritat acest scandal. Nu vreau să creez un scandal  mai mare decât e, dar în urma acestui caz eu vreau ca noi să tragem niște învățăminte, să schimbăm niște protocoale, niște proceduri și inerția instituțiilor care ar trebui să reglementeze și să gestioneze siguranța în piețe”, a spus, la Focus TV, senatorul Vlad Pufu.

Parlamentarul a arătat și că numărul probelor care sunt prelevate este insuficient, subliniind necesitatea schimbării procedurilor.

”Iau probe, după care rezultatele urmează să apară în două săptămâni. Dacă mergem cu acest delay nu știu de ce mai luăm aceste probe. Nu știu cu ce ne încălzește. Noi trebuie să lucrăm în timp real. Am văzut o declarație a cercetătorului Vânătoru, există soluția unor laboratoare de analiză în fiecare piață și nu trebuie să mai stăm 2 săptămâni după procedură. Atâta vreme cât noi avem 900 de producători și prelevăm doar 18 probe înseamnă un procent de 2%. 2% e un procent atât de relevant încât să ne aducă nouă liniștea în ceea ce privește siguranța alimentară? Eu cred că nu. Deci procedurile trebuie schimbate, ceva trebuie făcut și trebuie acționat. Repet, pentru binele celor care lucrează cinstit și nu aleg să fure startul, eu cred că trebuie ieșit cu o declarație publică, cu date certe, să stingă acest scandal și să capete lumea din nou încredere în produsele românești”, a mai spus senatorul liberal.

Un legumicultor din Glodeanu Sărat a întărit cele spuse de parlamentarul PNL, arătând că scandalul face, într-adevăr, să planeze suspiciuni asupra tuturor fermierilor din localitate. Pe de altă parte, el a arătat că regulile și procedurile sunt mult mai stricte în cazul producțiilor de legume și fructe autohtone care ajung să fie vândute în hipermarketuri. Claudiu Breazu a venit cu exemplul personal:

”Mă afectează foarte mult acest scandal, nu numai pe mine, și pe colegii mei, care, cum a spus și dl. senator, muncim cinstit. E o muncă asiduă și vrem să hrănim populația cât mai sănătos. Noi nu am folosit nici un fel de pesticide de peste 7 ani, iar la adresa noastră se aduc acuze întregii comunități, ceea ce nu este corect, fiindcă 99,9% suntem cinstiți și nu înțeleg de ce unii ar folosi acele produse, pentru că noi ieșim pe piață cu cultura peste 3 săptămâni, o lună. Nu avem de ce să folosim și nu cred că e cineva din Glodeanu Sărat care să folosească aceste produse, că nu ar avea de ce. Noi de când știm am dat un gust și un produs foarte curat. Lucrăm, cea mai mare parte dintre noi, cu hipermarketurile, unde avem buletine de analiză. Nu avem săptămână fără analize luate, sunt luate probe din fiecare lot. Cei vinovați să răspundă pentru ce au făcut. Să se ia probe din piețe așa cum și noi, care livrăm în hipermarket, facem la fel. Cum a spus și dl. senator, nu putem aduce legumă netestată înainte. Pe noi ne testează cei cu care avem contracte. Și nu sunt doar probe de la legume, ne testează și apa și solul”, a spus, la Focus TV, Claudiu Breazu, legumicultor din Glodeanu Sărat.

Tocmai pentru că retailerii au controlul produselor, ceea ce nu se întâmplă și în cazul piețelor agroalimentare, senatorul Vlad Pufu a inițiat o petiție online, prin care cere introducerea de teste rapide în piețe, care detectează substanțele neconforme din produse. Petiția online o puteți găsi AICI.