Actualitate

Noul ministru al Justiției le declară război infractorilor de pe șosele. Cum poate fi redus numărul mare de accidente rutiere

Sursa foto Fb/ Asociatia pro Infrastructura

E un fapt binecunoscut că în România au loc printre cele mai multe accidente rutiere grave din Uniunea Europeană, soldate cu decese și oameni răniți grav. E o statistică îngrijorătoare, ce a determinat inclusiv modificări legislative, care au avut în prim-plan înăsprirea pedepselor pentru cei care încalcă legislația rutieră. În topul cauzelor producerii accidentelor se află două infracțiuni – conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.În acest context, noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu de la PNL, și-a arătat disponibilitatea ca profesioniștii din domeniu să sprijine orice inițiativă care să ducă la o scădere a efectelor acestui adevărat fenomen.

”Şi noi suntem conştienţi de faptul că ţara noastră se află pe primele locuri în Europa la accidente rutiere, atât din perspectivă numerică, dar şi din punct de vedere al ratei ridicate a mortalităţii. Situaţia de pe drumurile din România este gravă şi acest lucru nu este întâmplător. În statistica judiciară disponibilă la nivelul Ministerului Justiţiei, au o amploare deosebită două dintre infracţiunile reglementate în capitolul „Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice” din Codul Penal: Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 CP) şi Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (art.335 CP). Acestea se situează în mod constant, în ultimii ani, pe primele locuri, raportat la volumul de dosare existent pe rolul instanţelor de fond din România”, a declarat ministrul Justiției.

Alina Gorghiu crede că prevenția este însă calea cea mai bună, iar aceasta trebuie să înceapă cât mai devreme.

“Voi pune, ca ministru al Justiţiei, un accent extraordinar de puternic pe componenta prevenţiei primare. Pentru că eu cred că de aici pornesc toate lucrurile. Au fost, sunt şi vor fi organizate foarte multe cursuri de educaţie juridică în şcoli şi licee. Această educaţie juridică în licee a fost materializată în privinţa infracţiunilor la regimul rutier în activităţi de tipul – o zi la instanţă, o zi în penitenciar, o zi în probaţiune şi au avut rezultate interesante. Suntem conştienţi, însă, că e nevoie de mult mai multe măsuri concrete, care ţin şi de politica contravenţională şi de politica penală, dar şi de politica pe zona de prevenţie”, a mai spus ministrul liberal al  Justiţiei.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian